OVO JE NAJLAKŠI RECEPT ZA KISELI KUPUS KOJI USPEVA I POČETNICIMA: Na kraju morate da ga PREKRIJETE OVIM
Kiseli kupus, Foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

recept

OVO JE NAJLAKŠI RECEPT ZA KISELI KUPUS KOJI USPEVA I POČETNICIMA: Na kraju morate da ga PREKRIJETE OVIM

Veoma je zdrav: bogat je vitaminom C (100 grama svežeg kiselog kupusa sadrži 20 mg vitamina C), vitaminima A i B12, folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem, fosforom, kalcijumom, kalijumom, natrijumom

Objavljeno: 18:24h

Odličan je za varenje kao prirodna fermentisana hrana bogata probiotičkim kulturama. Sok od kiselog kupusa je takođe izvorveoma retkog vitamina U, koji se smatra korisnim za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Kiseli kupus sa suvim mesom ili sarma su ukusna zimnica, a sa druge strane, ishrana sa kiselim kupusom efikasno topi višak kilograma, detoksikuje organizam i regeneriše jetru. Kiseli kupus je stoga istovremeno stara, tradicionalna i moderna trendi hrana ili superhrana. Nabavka i čišćenje kupusa Za kiseljenje zelja nije potrebna posebna ostava ili podrum - mnogi ga kisele u svom stanu, a zatim drže na balkonu. Potreban iznos zavisi od toga koliko ćete potrošiti tokom godine.

Kiseli kupus, Kupus
foto: Bakina kuhinja

Kombinacija rendanog kupusa i glavica za sarmu obično se kiseli za porodičnu zimnicu. Za 25 kilograma kupusa pripremite 0,5 kilograma soli, a po želji začinite sa pola šake bibera u zrnu, šakom zrna kukuruza i desetak lovorovih listova. Pri kupovini kupusa obratite pažnju da su glavice čvrste pod jakim pritiskom, da su sveže zelene boje, sa što manje pocrnelih stabljika (korena) i listova. Ako je zelje već spremljeno u mrežaste kese, izaberite onu u kojoj se vide veće široke glavice koje će vam trebati za sarmu.

Iz vreće od 25 kilograma odvojite 4-6 najvećih glavica kupusa za sarmu. Očistite kupus. Onu namenjenu za sečenje prepolovite, pa oštrim nožem izvadite jezgro, a velike glavice kupusa za sarmu izdubite jezgro, a nastalo udubljenje popunite solju. Ribanje, soljenje, presovanje Kupus je najbolje kiseliti u buradima (plastičnim ili drvenim), a lovi se posebnom kupusnom ribom, kakvu možete dobiti na vašarima ili vašarima.

Ako imate veće bure, ribež se polaže preko bureta i narendani kupus pada direktno u bure. Ako imate manje bure (kao na fotografijama), onda kupus narendajte u odgovarajuću posudu i sipajte u bure.

Kiseli kupus, Kupus
foto: Bakina kuhinja

Na dno bureta prvo pospite pola šake soli, pa dodajte rendano zelje, posolite sloj zelja, ubacite nekoliko listova lovora i nekoliko zrna bibera, pa poredajte glavice sarme (2 ,3 ili četiri, u zavisnosti od prečnika) bureta), dodajte seckano zelje. Drvenim čekićem ili podnožjem, ako je bure veće, možete ga gaziti nogama, a ako je manje biće dovoljno rukama, nabijte ga u zelje da se zbije i počne da pušta sok.

Debljina slojeva zavisiće od toga koliko kupusa imate i koliko ćete ostaviti u glavicama. U principu, sloj kupusa iznad glavica treba da bude toliko debeo da ih dobro pokrije, tako da nikada ne treba zabijati direktno u glavice, jer se tako mogu oštetiti listovi, koji treba da ostanu celi za sarmu. Ako želite da kiselite samo rendani kupus, složite slojeve i dodajte začine da budu ravnomerno raspoređeni. Obično na svakih 5-6 rendanih glavica kupusa dodamo šaku soli. Napunite kupus tako da gusto napuni bure i pusti dovoljno soka. Ako ste dobro stisnuli kupus, za dan-dva će pustiti dovoljno soka – trebalo bi da se izdigne 3-5 cm iznad površine kupusa.

Ako gornji sloj kupusa ostane suv, dodajte toliko slane vode koliko je potrebno da sav kupus ostane u tečnosti. Kamen ili teg iz velike flaše napunjene vodom sprečiće da se kupus podigne iznad tečnosti. Težina na kraju Uobičajena završna obrada je da se vrh kupusa prekrije čistom kuhinjskom krpom, stavi poklopac (plastični ili od bukovih dasaka) i isprani kamen dovoljne težine da dobro pritisne zelje. Pokrijte čistim stolnjakom i ostavite da se odmori. Posle 3-5 dana skinite kamen, poklopac i krpu, po potrebi dolijte vode, stavite novu, čistu krpu i operite poklopac i kamen.

Kiseli kupus, Kupus
foto: Bakina kuhinja

Ponavljajte postupak svake nedelje – kako se stvara sivi šljam, izvadite ga i obrišite sa unutrašnje strane bureta čistom krpom. Sok od kupusa će biti zamućen prve 3 nedelje, a zatim počinje da se bistri.

Tokom cele zime, dok vadite zelenilo, očistite kalup i skinite slojeve kupusa ako su promenili boju. Ako se dobro brinete o kupusu, imaćete ga do sledeće jeseni. Kristina Hršak preporučuje kao praktično rešenje da umesto kamena i poklopca stavite kesu napunjenu sa deset litara vode, pod uslovom da imate manje bure (do 50 kg).

Voda će se formirati prema buretu i potpuno zaštititi kupus od vazduha, a istovremeno će biti i teg. Zatvoreno bure uopšte ne treba čistiti, jer se ne stvara buđ. Dovoljno je samo prvih dana proveriti da li kupus ima dovoljno vode i po potrebi dopuniti, uz dodatak soli da se salamura ne bi razblažila. Kada želite da izvadite kupus, samo podignite ivicu kese i uzmite koliko vam treba.

Proces kiseljenja će se ubrzati ako bure ostavite na toplom mestu u kuhinji prvih 4-5 dana, a zatim ga premestite u podrum ili ostavu. U zavisnosti od temperature, kupus će se ukiseliti nakon jednog do dva meseca. Probajte.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/DobarŽivot.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.