GINEKOLOG OTKRIO ZAŠTO VAGINA ISPUŠTA GASOVE, GARANTUJEMO DA NISTE ZNALI OVO: U jednoj POZI su dominantni
Ilustracija, Foto: MasterVideo / Alamy / Alamy / Profimedia

paŽnja

GINEKOLOG OTKRIO ZAŠTO VAGINA ISPUŠTA GASOVE, GARANTUJEMO DA NISTE ZNALI OVO: U jednoj POZI su dominantni

Poznati londonski ginekolog dr Tanja Adib odlučila je da odgovori na najčešća intimna pitanja koja se žene stide da postave kad dođu na pregled

Objavljeno:

Mnogim ženama je ginekološki pregled već dovoljno neprijatan, pa se ustručavaju da pitaju svog lekara o nekim pojavama i problemima. Zato vam mi dajemo odgovore.

Veoma je važno da otvoreno razgovarate sa svojim ginekologom o svakoj temi kako bi imao poptuni uvid u vaše zdravlje. Poznati londonski ginekolog dr Tanja Adib odlučila je da odgovori na najčešća intimna pitanja koja se žene stide da postave kad dođu na pregled.

Da li su normalni gasovi iz vagine za vreme odnosa?

Radi se o vazduhu koji ostane u vagini tokom intimnog odnosa, pa izađe kao kada se čep izvuče iz boce. Ovoj pojavi su sklonije žene koje su rađale, mada nije retka ni kod onih koje nisu. Pojavi gasova iz vagine mogu doprineti i određene poze, poput dogi.

Imam obilan sekret. Da li je to znak neke bolesti?

Seks
foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

Jeste. Iscedak iz vagine nju čisti i održava u zdravom stanju. Sekret treba da bude bistar ili bele boje i da nema jak miris. Količina sekreta zavisi od toga u kojoj ste fazi menstrualnog ciklusa, a obično je obilniji tokom ovulacije i seksualnog uzbuđenja, kao i kod žena koje doje. Međutim, ako primetite neku promenu, poput drugačijeg neprijatnog mirisa ili promenu boje obavezno posetite svog ginekologa.

Treba li istiskati kvržice u intimnoj regiji?

Pojava kvržica na vagini može biti simptom upale Bartolinijeve žlezde. Na ulazu u vaginu nalaze se dve žlezde koje luče tečnost pomoću kanala koji održavaju sluznicu vagine vlažnom. Ponekad taj kanal može da se zapuši i da se formira cista. To je retko, ali se dešava, javlja se kod dve od stotinu žena. Na samom početku je ona bezbolna, ali kasnije može da se inficira, što izaziva bol, neprijatan miris i pojačan sekret.

Zašto me boli glava posle intimnog odnosa?

Kada se to desi, razmislite o tome jeste li pili dovoljno vode, jer se*s može da dovede do dehidratacije. Uz to, postoji fenomen se*sualne glavobolje, ne tako čestog stanja koje se javlja kod manje od 3% prijavljenih glavobolja. Ovaj fenomen češće pogađa muškarce, a glavobolja može da traje minut do dva, ali i ceo dan. Prema jednoj od teorija, se*sualni napor dovodi do širenja krvnih sudova i zato se javlja bol.

Da li mogu da budem alergična na semenu tečnost?

Da. Nije uobičajeno, iako je jedno istraživanje pokazalo da je procenat alergičnih žena do 12 odsto. Alergija na semenu tečnost poznata je kao hipersenzitivnost na semenu plazmu, i izazivaju je antitela koja prepoznaju spermatozoide kao štetne i organizam burno reaguje - svrabom, peckanjem, oticanjem genitalija.

05:45

DEVOJKE, NE NATAPAJTE TAMPONE ALKOHOLOM, NISTE SVESNE ŠTA RADITE Ginekolog otkrio STRAŠNE POSLEDICE koje nosi bizaran izazov

(Espreso/najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.