EVO KAKO U VOŽNJI MOŽETE UŠTEDETI NA GORIVU: Caka je u JEDNOJ PAPUČICI, vratite PARE u novčanik (FOTO)
Ilustracija, Foto: PrintScreen/ Instagram/ moj_beo_grad_

morate znati

EVO KAKO U VOŽNJI MOŽETE UŠTEDETI NA GORIVU: Caka je u JEDNOJ PAPUČICI, vratite PARE u novčanik (FOTO)

Stručnjak otkrio kako da uštedite gorivo tokom vožnje

Objavljeno:

Tüv Süd, nemačka organizacija za sertifikovanje i inspekcije, pruža korisne savete o ekonomičnoj vožnji koji bi mogli prijatno da vas iznenade, piše HAK revija.

Jedan od trikova za smanjenje potrošnje goriva je prebacivanje u višu brzinu pri otprilike 2000 okretaja u minutu. Iako se većina vozača drži nižih brzina, već pri brzini od 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini. U zavisnosti od karakteristika vašeg vozila, poput prenosnog odnosa i tipa motora, mogli biste čak ići i u petu brzinu. Promena na višu brzinu pri toj brzini može rezultirati značajnim smanjenjem potrošnje goriva, čak do 50%.

Gorivo, Srbija, Cene
foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

Kada se približite semaforu koji je na crveno, mudro je povući nogu s gasa i postupno usporavati. Umesto iznenadnog kočenja pred semaforom, postupno usporavanje pomaže u štednji goriva.

Na autoputu, ograničenje brzine na 130 km/h može biti pametan potez. Često, zbog konstantnog ubrzavanja i kočenja, voziti brže od tog ograničenja rezultira minimalnim dobitkom u vremenu, ali povećava potrošnju goriva.

Bonus video:

CENTRALNI DNEVNIK 23.09.2023

21:07

CENTRALNI DNEVNIK 23.09.2023

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.