NISTE NI ZNALI DA MASLINE MOGU DA VAM POMOGNU OKO OVIH 10 STVARI: Kad pročitate ovo počećete da ih jedete redovno
Zelene masline, Foto: Profimedia

zDRAVLJE

NISTE NI ZNALI DA MASLINE MOGU DA VAM POMOGNU OKO OVIH 10 STVARI: Kad pročitate ovo počećete da ih jedete redovno

Svi znamo da je maslinovo ulje zdravo, međutim, ni plod masline ne zaostaje po svojim prednostima za zdravlje.

Objavljeno:

Zanimljivo je i to, da su se masline kao hrana koristile još u davnoj prošlosti, mnogo pre nego što se pojavilo prvo pismo. Prema grčkoj mitologiji masline su se nazivale hranom Bogova.

Iako postoje masline raznih boja i nijansi, sve su prvobitno zelene. Takođe su i mnogo gorke, zahvaljujući supstnci oleuropeinu, koji se pomoću raznih metoda izvlači iz maslina.

Karakteristike masline

Masline su bogate gvožđem, vitaminom E i A, natrijumom, kalcijumom, vlaknima. Mnoge osobe izbegavaju da konzumiraju masline, jer misle da su bogate mastima. Istina je da masline sadrže masti, ali se radi o zdravim mastima poznate pod nazivom Omega-9, koje povećavaju dobar holesterol (HDL).

Masline sadrže antioksidanse, polifenole i flavonoide, koji imaju antiupalno dejstvo. Tako da, možemo reći da su masline idealna hrana za borbu protiv slobodnih radikala koji oštećuju zdrave ćelije u organizmu.

Masline
foto: Profimedia

Zašto su masline zdrave?

1. Poboljšavaju memoriju

Masline sadrže polifenole, supstance koje smanjuju oksidacioni (oksidativni) stres u mozgu. Mnoge studije sprovedene u Americi, pokazuju da svakodnevno konzumiranje maslina poboljšava pamćenje za čak 25%.

2. Daju energiju

Jedna šolja maslina sadrži 4,4mg gvožđa. Gvožđe pomaže u sintezi karnitina, aminokiseline koja masti transformiše u energiju. Osim toga, gvožđe povećava nivo hemoglobina u krvi.

3. Smanjuju bore

Masline smanjuju bore za 20%, jer sadrže oleinsku kiselinu. Ova mononezasićena Omega-9 masna kiselina održava kožu nežnom i zdravom. Takođe, masline sadrže i vitamin E, koji poboljšava zdravlje kože.

4. Smanjuju povećan apetit

Studija sprovedena u Italiji, pokazuje da konzumiranje 10 maslina pe svakog obroka, smanjuje apetit za 22%. Mononezasićene masne kiseline koje se nalaze u maslinama usporavaju varenje, i stimulišu hormon kolecistokinin, koji je zadužen za slanje poruka mozgu da je organizam sit. Ove masne kiseline takođe stimulišu lučenje adiponektina, supstance koja sagoreva masti tokom 5h nakon njihovog unošenja u organizam, tako das u masline idealne za osobe koje drže do vitke linije.

Doručak, Hrana, Jaja, Slanina
foto: Printscreen YouTube/Restoran Lovački dom Valjevo

5. Sprečavaju kardiovaskularna oboljenja

Zbog sadržaja masnih kiselina, masline regulišu nivo holesterola i triglicerida, sprečavajući da se ove štetne supstance natalože u krvnim sudovima. Na taj način masline štite i jačaju arterije, i sprečavaju nastanak mnogih zdravstvenih problema vezanih za kardiovaskularni sistem.

6. Otklanjaju zatvor

Osobama koje imaju problema sa zatvorom, preporučuje se konzumiranje maslina jer su bogate vlaknima. Opširnije o ovoj temi čitajte i u tekstu Kako se rešiti zatvora (opstipacije) na prirodan način

7. Smanjuju upale i bolove

Zbog prisustva antioksidanasa, masline deluju kao sredstvo za ublažavanje bolova i smanjenje upalnih procesa u organizmu.

8. Sprečavaju rak

Antioksidansna i antiupalna dejstva maslina, povoljno deluju na organizam, eliminišu toksine iz tela i bore se protiv slobodnih radikala, i samim tim štite ćelije od malignih oboljenja.

9. Smanjuju alergije

Uključite masline u svakodnevnu ishranu, jer na taj način možete povećati otpornost svog organizma na razne alergije, ili ublažiti simptome istih.

10. Čuvaju oči

U jednoj šoljici maslina nalazi se preporučena dnevna doza vitamina A, koji je neophodan za očuvanje zdravlja očiju, i za bolji vid, posebno noćni vid. Masline štite od pojave glaukoma, katarakte, i drugih očnih oboljenja koja se javljaju u starosti.

03:54

PORTAL KURIR ZDRAVLJE PRUŽA MNOŠTVO DRAGOCENIH INFORMACIJA! Urednica: Svaki dan najnovije vesti uz konsultacije sa stručnjacima

(Espreso/Zdravisimo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.