JEDINI NAČIN DA SAČUVATE KRALJICU CVEĆA OD ZIME: Jedna stvar je POSEBNO VAŽNA da bi MUŠKATLE opstale na hladnoći
Muškatle, Foto: Printscreen YouTube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

pažnja

JEDINI NAČIN DA SAČUVATE KRALJICU CVEĆA OD ZIME: Jedna stvar je POSEBNO VAŽNA da bi MUŠKATLE opstale na hladnoći

Uz naše savete sačuvaćete biljke koje će u narednoj sezoni ponovo bujati i cvetati

Objavljeno:

Jesenje vreme i sve niže temperature posebno tokom noći signal su da je vreme da se u zatvoren prostor unesu muškatle. Ovo cveće bogatih i lepih cvetova i opojnog mirisa prelazi u fazu mirovanja nakon što se temperatura spusti na 10 stepeni i tada je potrebno pripremiti ih za zimu.

Priprema muškatli za zimsko mirovanje je vrlo jednostavna ali neophodna kako bi na proleće biljka ponovo krenula da buja i cveta.

Cvet Muškatla
Cvet Muškatlafoto: RINA

Korak po korak

Muškatle vode poreklo iz Južne Afrike i vrlo su zahvalno cveće jer ne zahtevaju posebnu negu. Najčešće ukrašavaju terase i zahvalne su za uzgoj u gradskoj sredini. Ovo cveće voli puno sunca, ali tokom zime potrebno je da budu u polumraku i na mestu gde je temperatura između 8 i 10 stepeni.

Evo saveta korak po korak kako da muškatle pripremite za zimski san i uspešno prezimljavanje kako bi vam na proleće ponovo bujale i cvetale.

1. Uklanjanje cvetova

Uklonite sve cvetove bez obzira da li su uvenuli ili sveži.

2. Uveli i oštećeni listovi

Većina listova otpada preko zime pa ukolonite sve koji su uveli i oštećeni. Nemojte ih seći već ih uklonite ručno.

3. Orezivanje

Početkom novembra, dakle, pre prvih mrazeva, muškatle je potrebno skratiti na oko 20 centimetara. Na ovaj način se jača sama biljka koja štedi hranljive sastojke tokom zimskog mirovanja.

Muškatle
Muškatlefoto: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke

4. Uslovi za prezimljavanje

Za uspešno prezimljavanje nephodno je biljci obezbediti adekvatne uslove odnosno da temperatura ne prelazi 10 stepeni. Naime, ukoliko muškatle čuvate na mračnom, a toplom mestu pojaviće se tanki bledi izdanci koji iscrpljuju biljku. Čak i ako uspeju da prežive ovi izdanci će se teže razvijati naredne sezone.

5. Novine da ili ne?

Pojedini ljubitelji cveća pokrivaju muškatle novinama što nije loša opcija, ali ih ne zavijajte skroz zato što je biljci i tokom zimskog sna potreban vazduh.

6. Zalivanje

Većina ljubitelja cveća ima dilemu da li muškatle treba zalivati rokom zimskog mirovanja ili ne? Stručnjaci kažu da je zalivanje potrebno ali sa vrlo malo vode i to najviše jednom do dva puta mesečno.

Nemojte brinuti ako vaše cveće tokom zime izgleda uvelo, već sa prvim danima proleća i intenzivnijim zalivanjem će živnuti. Važno je sačuvati neoštećen koren biljke dok će se stabljika oporaviti.

Pre ponovnog iznošenja muškatli napolje u proleće potrebno je još jedno manje orezivanje kada se skraćuju tanke grančice koje su se formirale tokom zime. Na ovaj način se biljka ojačava i sprema za naredni vegetativni ciklus. Uz pravilnu negu muškatle mogu da budu lepe i po nekoliko godina.

Majke i snajke

47:59

MAJKE-I-SNAJKE-SE05-EP05

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.