EVO KAKO DA ZNATE DA VAM SE STENICE NALAZE U KUĆI: Nema na kojim mestima se NE POJAVLJUJU, a UGRIZI su im JEZIVI
Stenica, Foto: Profimedia

obratite pažnju

EVO KAKO DA ZNATE DA VAM SE STENICE NALAZE U KUĆI: Nema na kojim mestima se NE POJAVLJUJU, a UGRIZI su im JEZIVI

Stenice žive od 6 do 12 meseci, a neke nove studije pokazuju da mogu da žive znatno duže u uslovima nedostatka hrane. Inače, odrasla stenica može da preživi bez hrane do 5 meseci

Objavljeno:

Stenica pripada porodici beskrilnih insekata Cimicidae, koji se hrane krvlju. Rasprostranjene su na gotovo svim kontinentima, a najviše ih ima u područjima s umerenom klimom, objašnjavaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Stenica je dugačka 5,5-7 mm i široka 2,5-3 mm. Tri do šest dana nakon oplodnje, ženka polaže 6-10 jaja u periodu od oko 6 dana. Tokom svog života može proizvesti do 200 jaja, ponekad i više (do 500). Ima 5 razvojnih faza i u idealnim uslovima (letnji meseci) od jajeta do odrasle osobe prođe oko 6 nedelja.

Niska temperatura od -17 ºC ubija odrasle jedinke u roku od 2 sata, a temperatura od -18 ºC ubija jaja u roku od 1 sata. Visoka temperatura od 41 ºC ubija odrasle jedinke za 1 sat, a jaja stenica umiru za 1 sat na temperaturi od 45 ºC.

Stenice žive od 6 do 12 meseci, a neke nove studije pokazuju da mogu da žive znatno duže u uslovima nedostatka hrane. Inače, odrasla stenica može da preživi bez hrane do 5 meseci.

Kako ugrožavaju zdravlje ljudi?

Stenice
foto: Thibaut Durand / AFP / Profimedia

Stenice su štetočine od javnog zdravstvenog značaja uglavnom zbog svojih neprijatnih uboda, a mogu predstavljati i ozbiljan zdravstveni problem usled psihičkog stresa izazvanog ubodom. Koliko je poznato, stenice ne prenose uzročnike zaraznih bolesti, ali postoje lokalne reakcije kože na ugrize i moguće je izazvati anemiju kod ljudi koji žive u stalno zaraženim područjima.

Kod nekih ljudi, ugrizi stenica izazivaju ozbiljan psihološki stres. Kožne reakcije su rezultat supstanci koje stenice ubrizgavaju prilikom uzimanja krvnog obroka. Najčešće lokalne reakcije se javljaju u vidu promena sličnih onima kod ujeda komaraca. Kod preosetljivih osoba mogu se javiti sistemske alergijske reakcije, do najtežeg oblika, odnosno anafilaktičkog šoka.

Reakcije na ubode mogu biti odložene do 9 dana pre nego što se pojave lezije, što može izazvati zabunu u pogledu porekla ujeda. Alergijske reakcije se obično javljaju u roku od 1 do 24 sata i uključuju povišene crvene lezije kože različitih veličina i oblika, zajedno sa svrabom i upalom.

Gde žive stenice?

Žive u pukotinama zidova, podova, plafona, nameštaja, ispod lajsni, prozorskih okvira, dovratnika, ispod tapeta, između ivica i nabora posteljine i dušeka, ramova za slike, duž električnih vodova, ispod utičnica, ispod tapaciranog nameštaja.

Kako otkriti stenice?

Odrasle bube podsećaju na semenke jabuke, imaju karakterističan sladak miris, sličan mirisu buđi, čak se upoređuju sa mirisom svežih malina. Miris se javlja kada dođe do veće zaraze ili kada su stenice modrice. Možemo ih uočiti po malim crnim tačkama koje ostaju od njihovog izmeta i po krvavim tragovima na posteljini nakon hranjenja.

02:06

NAJPOZNATIJI BIOLOG U SREMU

(Espreso/danas online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.