OVA HRANA POGORŠAVA SIMPTOME BOLESTI KOJI IMA POLA SRBIJE: 3 namirnice koje su za IZBEGAVANJE, a jedu se svaki dan
Namirnice, Foto: Tatiana Bralnina / Alamy / Alamy / Profimedia

Obratite pažnju

OVA HRANA POGORŠAVA SIMPTOME BOLESTI KOJI IMA POLA SRBIJE: 3 namirnice koje su za IZBEGAVANJE, a jedu se svaki dan

Ove namirnice pogoršavaju rad štitne žlezde, a evo i zbog čega

Objavljeno:

Štitna žlezda je odgovorna za metaboličke hormone i njihovu ravnotežu u našem telu, ali je činjenica da su poremećaji sve češći. Uzroci su različiti, od nedostatka joda u telu, do genetike. Hrana koju jedemo može da ima veliki uticaj na štitnu žlezdu, a mnogi ne znaju koja treba da se izbegava. Evo o kojim namirnicama je reč:

Hrana koja sadrži gluten

Dijetetičari objašnjavaju da ovo pravilo važi prvenstveno za osobe sa celijakijom ili netolerancijom na gluten. Prema studiji iz 2021. objavljenoj u časopisu "Nutrients", celijakija i autoimune bolesti štitne žlezde kao što su Hašimotova bolest i Grejvsova bolest često idu zajedno. Iako nije sasvim jasno da li dijeta bez glutena može da pomogne u lečenju bolesti štitne žlezde, ljudi kojima je dijagnostikovana celijakija, treba da se pridržavaju stroge dijete bez glutena kako bi sprečili pogoršanje simptoma, kao i ljudi sa poremećajem štitne žlezde.

Gluten
foto: Profimedia

Prerađena hrana

Iako većina ljudi vrlo dobro zna da je jod neophodan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde, prekomerno uzimanje slane, prerađene hrane može da odvede do toga da osoba unese previše natrijuma u ​​organizam, što može da poveća rizik od nastanka srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska, piše Index.hr. Dijetetičari upozoravaju da proizvođači takođe nisu u obavezi da koriste jodiranu so u svojim proizvodima, zbog čega prilikom konzumiranja prerađene hrane često uopšte ne konzumiramo jod koji je važan za zdravlje naše štitne žlezde.

Slanina
foto: Printscreen/RTS

Brza hrana

Slično prerađenoj hrani, lanci brze hrane takođe ne moraju da koriste jodiranu so. Prema Američkom udruženju za štitnu žlezdu, ljudi bi trebalo da izbegavaju ili barem smanje konzumaciju hrane iz lanca restorana brze hrane jer ne postoji dokazan način da se utvrdi koji restorani koriste jodiranu so, a koji ne.

BONUS VIDEO:HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso/mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.