NAPRAVITE ŠTRUDLU SA MAKOM I ČOKOLADOM PO RECEPTU LEPOG BRKE: Evo kako da testo bude VAZDUŠASTO, a fil UKUSAN
Sštrudla sa makom, Foto: Printscreen/youtube/DomaćiRecepti

prava jesenja poslastica

NAPRAVITE ŠTRUDLU SA MAKOM I ČOKOLADOM PO RECEPTU LEPOG BRKE: Evo kako da testo bude VAZDUŠASTO, a fil UKUSAN

Mak i čokolada će da postanu vaš omiljeni spoj, a evo kako izgleda recept

Objavljeno:

Jesen je vreme toplih, domaćinskih poslastica. A znamo da je štrudla jedna od omiljenijih. Zato smo i oduševljeni receptom Lepog Brke, koji je spojio mak i čokoladu i ovu tradicionalnu poslasticu podigao na još viši nivo!

Ako ste ljubitelji štrudle, onda morate da probate ovu po receptu Lepog Brke!

Štrudla sa makom
Štrudla sa makomfoto: Printscreen/youtube/DomaćiRecepti

Potrebno je:

Za testo:

- 300g brašna

- 50g šećera

- ½ kašičice soli

- ¼ kocke svežeg kvasca

- ½ kesice praška za pecivo

- 1,5 dl mlakog mleka

- 100g istopljenog maslaca

Fil od maka:

- 150g maka

- 1,5 dl mleka

- 100g šećera

- 1 kesica vanilin šećera

Fil od čokolade:

- 100g čoklade za kuvanje

- 25g maslaca

- 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Maslac istopiti i ostaviti da se smlači. Aktivirati kvasac u mlakom mleku sa malo šećera.

Štrudla
Štrudlafoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

U posudu za mešenje staviti sve suve sastojke, pa dopdati mleko sa kvascem i istopljeni maslac, pa umesiti kompaktno testo. Testo staviti u frižider da se malo stegne.

U šerpu odgovoarajuće veličine sipati mleko i šećer koji ste pripremili. Ugrejati uz mešanje pa dodati mak. Kada sve počne da ključa utišati vatru i nastaviti kuvanje uz mešanje nekoliko minuta. Kada sklonite sa vatre, dodajte vanilin šećer. I ostavite da se smlači.

Čokoladu i maslac otopite na pari, tako da se dobije kompaktna masa. Ostaviti da se smlači.

Izvadite testo iz frižidera i po obrašnjavljeno radnoj površini istanjiti u oblik pravougaonika.Na razvučeno testo rasporedite prvo istopljenu čokoladu, pa preko nje fil od maka. Sve urolate kao štrudlu.

Vatrostalnu premažite sa malo maslaca i obrašnjavite.

Dobijenu štrudlu isecite na kriške. Svaku krišku lagano zavrnite kao spiralu i stavite u posudu. Fil će verovatno da curi ali to je ok, neka curi u posudu. Kada tu fazu završite ostavite kolač da raste na toplom mestu oko 45 minuta.

Pre stavljanja u rernu kolač premazati umućenim jajetom. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C 20 minuta, a zatim prekriti alu foljiom (da ne bi zagorelo po površini) i peći još 20 minuta.

Nakon pečenja ostaviti da se smlači u posudi u kojoj ste pekli pa onda izvaditi da se potpuno ohladi.

Majke i snajke

05:31

Danas na meniju kod Seke i Raše krompir harmonika!

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.