ZA ARANĐELOVDAN SLAVSKI KOLAČ MORA DA VAM BUDE OVOG OBLIKA: Veruje se da ćete time uneti MIR U KUĆU
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/AuroraRecepti

recept

ZA ARANĐELOVDAN SLAVSKI KOLAČ MORA DA VAM BUDE OVOG OBLIKA: Veruje se da ćete time uneti MIR U KUĆU

Za Aranđelovdan slavski kolač bi trebalo da vam bude ovog oblika

Objavljeno:

Približava se Aranđelovdan, a pored sveće, žita i vina, na slavskoj trpezi je obavezan i slavski kolač. On se sprema veče uoči slave, a ukrašava se posebnim simbolima, ali ove godine gostima poslužite drugačiji slavski kolač, ali jednako svečan. Priprema je vrlo jednostavna iako deluje kao da će vam trebati sati, a iskusne domaćice su otkrile i kako da testo brže nadođe i bude mekše. U testo obavezno dodajte sirće, jer ono čini da brže naraste, a jogurt ga omekšava.

Sastojci:

  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 500 ml mleka
  • 2-3 kašike jogurta
  • 4 jajeta
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g putera
  • oko 1,2 kg brašna
  • susam

Recept za svečani slavski kolač za Aranđelovdan:

  1. Kvasac rastopite u toplom mleku sa šećerom i ostavite da se aktivira 10 minuta. Kada se aktivira dodajte jogurt, jaja (2 cela i 2 belanceta), ulje i sirće. Sve sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite glatko testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe na toplom mestu nekih sat vremena. Premesite testo, pa podelite na 9 delova (3 dela treba da budu od 300 g i 6 delova od 200 g) i oblikujte loptice.
  2. Na pobrašnjenu površinu stavite lopticu od testa (200 g) i pospite je brašno. Razucite u tanak krug. Tako uradite i sa preostalih 5 loptica od testa (200 g). Uzmite jedan krug i premažite istopljenim puterom, pa stavite drugi i tako ređajte dok ne utrošite sve. Poslednji krug od testa nemojte da premazujete puterom. Isecite krst na sredini testa (ali ne do kraja), pa isecite po dijagonali. Dobijene trogulove (sloj po sloj) savijajte ka spoljašnjoj strani slavskog kolača i malo zavucite ispod. Stavite u sredinu tepsije obložene pek papriom. Uzmite lopticu od testa (300 g) i stavite je na pobrašnjenu površinu i pospite brašnom.
  3. Razvucite u veliki krug. Premažite puterom, pa preko stavite i drugu lopticu od testa (300 g) koju ste razvukli na isti način. Pređite oklagijom par puta i premažite puterom. Isecite ivice kako biste dobili pravougaonik i urolajte. Isecite tanje krugove. Poređajte oko slavskog kolača da se malo preklapaju, ali sa spoljašnje strane. Ako vam je ostalo krugova od testa spojite ih i oblikujte lopticu. Preostalu lopticu od testa (300 g) podelite na 2 dela.
  4. Od jedno oblikujte veću lopticu, a drugi deo razvucite. Nekim manjim okruglim kalupom napravite šaru, pa stavite preko puterom premazne loptice od testa. Višak isecite, pa stavite u sredinu slavskog kolača. Sve preostalo testo spojite u jedno i malo premesite. Podelite na 2 dela i razvucite oklagijom. Jedan deo premažite puterom, pa stavite drugi deo. Isecite trouglove (ukupno 8 komada). Presavijte svaki trougao na pola, pa izvucite loptu od testa iz sredine i stavite presavijene trouglove u proreze i vratite kuglu od testa. Pokrijte slavski kolač i ostavite da nadođe, pa premažite umućenim žumancima, pospite susamom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Gotov slavski kolač premažite istopljenim puterom.

Bonus video: Zdrav recept iz putopisa Marka Pola

03:36

Zdrav recept iz putopisa Marka Pola

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.