OVO JE NAJMOĆNIJA ALBANKA KOJA UPRAVLJA SVETOM IZ SENKE: Pred Mirom se odreda KLANJAJU, kad se pojavi DRHTI ZEMLJA
Mira Murati, Foto: JP Yim / Getty images / Profimedia

paŽnja

OVO JE NAJMOĆNIJA ALBANKA KOJA UPRAVLJA SVETOM IZ SENKE: Pred Mirom se odreda KLANJAJU, kad se pojavi DRHTI ZEMLJA

O Miri se privatno ne zna mnogo

Objavljeno:

Ako pratite dešavanja u IT svetu, sigurno ste pročitali vest da je Sem Altman smenjen sa pozicije izvršnog direktora kompanije OpenAI i da ga je zamenila Albanka Mira Murati (34).

Mira je u startapu, koji stoji iza ChatGPT-a, još od 2018. jedan od vodećih tehnoloških mozgova.

Interesovanje Mire Murati za veštačku inteligenciju počelo je još 2013. godine, kada se pridružila Tesli. U to vreme, ta kompanija je pravila rane verzije autopilota, svog softvera za pomoć vozaču sa AI-om, i radila je na robotima sa AI za fabrike. To je Miru navelo da razmotri druge aplikacije iz stvarnog sveta.

Mira Murati
foto: Eugene Gologursky / Getty images / Profimedia

Dok je Murati razmišljala o svom sledećem potezu, došla je do zaključka da bi „masovni napredak u tehnologiji“ morao da igra ulogu u rešavanju najvećih svetskih izazova. To je dovelo do njenog pridruživanja OpenAI-u 2018. i njenog nadzora nad uvođenjem Dall-E i ChatGPT-a.

Inače, rođena je u Albaniji, iako se na internetu mogu naći podaci i da je indijskog porekla. Iz Albanije je otišla sa 16 godina, kada je dobila stipendiju za školovanje u Vankuveru. Karijeru je započela u svetu investicionog bankarstva. Veteranka je kompanije Tesla, gde je bila nadležna za razvoj Model X, a u OpenAI-ju je od 2018. Dok se svet iščuđavao veštačkoj inteligenciji i raspravljao o njenim prednostima i manama, Mira i njen tim su bili fokusirani na poboljšanje OpenAI proizvoda. Na kraju krajeva, milijarde dolara se oslanjaju na uspeh njihove tehnologije, koja je verovatno najznačajnija u Silikonskoj dolini od iPhone-a.

O Miri se privatno ne zna mnogo. Otkrila je da voli pesmu Paranoid Android benda Raidohead, knjigu Devinske elegije Rajner Marija Rilkea i film 2001: Odiseja u svemiru.

00:37

SKANDAL NA EVROSONGU! Albanka pokazala simbol dvoglavog orla

(Espreso/City magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.