OVU BILJKU IMA SVAKA SRPSKA KUĆA, A MALO KO ZNA KOLIKO JE OPASNA: Čuvajte je VAN DOMAŠAJA DECE da ne bi NASTAO HAOS
Zeleni ljiljan, Foto: Printscreen Youtube/Moj svet biljaka

pažnja

OVU BILJKU IMA SVAKA SRPSKA KUĆA, A MALO KO ZNA KOLIKO JE OPASNA: Čuvajte je VAN DOMAŠAJA DECE da ne bi NASTAO HAOS

Saznajte i kako se pravilno održava i koje je cveće najbolje za stan ili kuću

Objavljeno:

Tehnički, ne postoji takva stvar kao što je sobna biljka - samo biljka koja može da podnese dodatni stres uzgajanja u zatvorenom prostoru. Biljke koje mogu da prežive u kući obično potiču iz suptropske klime i navikle su da rastu u uslovima slabije Sunčeve svetlosti.

Ljudi često prave grešku birajući koju biljku žele, pre nego što znaju gde bi trebalo da se drži i kakvi uslovi su joj potrebni, da bi opstala što duže. Treba da odlučite gde želite svoju biljku, pre nego što odlučite koju biljku ćete kupiti. To je zato što će različite biljke uspevati na različitim mestima, u zavisnosti od količine raspoloživog prostora i svetlosti.

Zeleni ljiljan
Zeleni ljiljanfoto: Printscreen Youtube/Moj svet biljaka

Zeleni Ljiljan - "pauk biljka"

Izuzetno je lak za uzgoj, ne zahteva stalnu pažnju i uspeva uz malo ulaganja. Poznato je da zeleni Ljiljan pomaže u prečišćavanju okolnog vazduha. Naučna istraživanja, jednog poznatog naučnog centra, došlo je do zaključka da "pauk biljka" može da deluje kao prirodni filter vazduha za smanjenje zagađivača. Studija pokazuje da uklanja i do 95% toksičnog formaldehida iz vazduha.

Mirni Ljiljan

Mirni Ljiljan definitivno izaziva osećaj smirenosti. Ova čvrsta biljka takođe cveta i estetski je prijatna, i vremenom može biti od koristi za vaše zdravlje. Ova biljka može da živi godinama i kontinuirano proizvodi široke bele cvetove, koji podsećaju na belu zastavu mira,, zbog čega je i dobila ovo ime. Lako se brine o njoj i nije joj potrebno mnogo svetlosti, tako da je savršen za mračnije prostore. Samo je držite van domašaja kućnih ljubimaca i male dece, jer može izazvati povraćanje ili oticanje jezika ako se progutaju.

Fikus "Gumijevac"

Ova vrsta fikusa zahteva jako, indirektno svetlo. Zalivati ga treba samo kada se zemlja osuši. "Gumijevac" ima dodatnu prednost zato što je jedan od najboljih prirodnih čistača vazduha. Postavite ga blizu svog omiljenog prostora za sedenje da biste uživali u svežem vazduhu. Pogotovo ako se u vašem domu konzumiraju cigarete, ova biljka može da neutrališe i duvanski dim.

Drvo života
Drvo životafoto: Profimedia

Drvo života

Zalivanje ove biljke vam zasigurno neće biti nikakav problem. U letnjim mesecima je potrebno zalivati je nešto češće. Održavanje nije teško, jer je dovoljno zalivati je svega jednom u dve nedelje. Najveća greška koju možete učiniti sa drvetom života jeste da ga zalivate prečesto. To može uzrokovati da koren istruli i da listovi počnu da opadaju i da se suše. Verovanje vezano za ovu biljku govori da ona donosi sreću, zdravlje i novac u kuću.

Filadendron

Fladendron je biljka snažnog rasta, zbog toga joj je neophodan prostor. Dakle, ukoliko se odlučite da u svom ličnom prostoru gajite i negujete filadendron, obezbetite mu širok i prazan prostor. Filadendron je veoma skromna biljka i ne traži zahtevno održavanje. Pored toga, ova biljka obožava svetlost, vlagu i zahteva kvalitetnu prehranu.

Kaktusi

Gajenje kaktusa u kući nije previše zahtevno, a raznolikost i njihova egzotična lepota ispuniće svaki prostor dozom pozitivne energije.Veoma su izdržljivi i otporni, što ih čini odličnim za gajenje kod kuće i to čak i za početnike. Dekorativni, šarmanti kaktus ulepšaće svaki deo vašeg prostora, možete ga držati na prozorskoj dasci ili politici, u svakom slučaju oplemeniće vaš životni prostor ili kancelariju.

Saveti za negu vaših kućnih biljaka, kako bi im životni vek bio što duži

Kupite pravu zemlju .Uverite se da ste izabrali zemljište koje je određeno za sobne biljke. Određene biljke, kao što su sukulenti i kaktusi, imaju jedinstvene zahteve prema zemljištu, tako da odvojite vreme u prodavnici, kako biste bili sigurni da odaberete pravu vrstu.

Dozvolite biljkama da se ocede. Postavljanje vaših biljaka u sadilice sa drenažnim rupama pomoći će vam da sprečite njihovo preterano zalivanje. To je važno, jer većina korena biljaka ne voli da sedi u vodi. Višak vode takođe može dovesti do stvaranja plesni na tlu. Samo obavezno stavite malu posudu ispod sadilice, kako se vaše biljke ne bi ocedile pravo na površinu na kojoj sede.

Izbegavajte postavljanje ispred klima uređaja i grejača. Ekstremne temperature nisu sjajne za biljke, pa izbegavajte da ih stavljate ispred klima uređaja ili grejnog tela. Pazite i na mesta blizu prozora tokom zime, jer su ta područja obično znatno hladnija od ostatka kuće.

Uklonite mrtve listove. Dok zalivate svoje biljke, pazite na sve mrtve listove i pažljivo ih uklonite. Mrtvi delovi biljke mogu izvlačiti energiju iz ostatka biljke, što znači manje ishranjenosti onih listova koji su zdravi i napredni.

Ne pomerajte svoje biljke prečesto. Stalno pomeranje može biti stresno za vaše biljke. Pokušajte da izaberete mesto za svaku biljku i držite je tamo, a ako treba da je premestite, redovno je proveravajte nakon što to uradite, da biste proverili da li se dobro prilagodila

Bonus video:

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.