OVAJ TRIK SMANJUJE RAČUNE ZA GREJANJE I STRUJU: Skoro da će se PREPOLOVITI, samo treba da uradite OVU PROSTU STVAR
Ilustracija, Foto: Espreso

paŽnja

OVAJ TRIK SMANJUJE RAČUNE ZA GREJANJE I STRUJU: Skoro da će se PREPOLOVITI, samo treba da uradite OVU PROSTU STVAR

Još nekoliko sjajnih saveta kako da učinite kuću toplijom bez povećanja grejanja:

Objavljeno:

U prostorijama u kojima ne boravite, smanjite temperaturu na termostatima ili isključite radijatore. Svaki stepen manje štedi oko šest odsto energije za grejanje. Da bi grejanje bilo efikasno, preporučuje se provetravanje svih radijatora i kompletne instalacije i brisanje prašine kako bi se grejalo punim kapacitetom. Ovo smanjuje potrošnju energije, a uštedećete i novac.

Još nekoliko sjajnih saveta kako da učinite kuću toplijom bez povećanja grejanja:

Ugradnja automatskog termostata na radijatore je takođe mera uštede jer održava sobnu temperaturu na istom nivou.

Zagrevanje hladnog prostora troši mnogo energije, pa se trudite da temperatura bude ista – danju oko 20, a noću 15 stepeni.

Kako da prebacite klimu na grejanje: Nije dovoljno samo jedno dugme, a ima i caka za brže zagrevanje

Iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, ispod prozora, postavite reflektujući film. Tako će prolaz toplote biti usmeren na prostor, a ne na prozor.

Daska postavljena iznad radijatora predstavlja prepreku toplom vazduhu koji izlazi kroz prozor. Nemojte prekrivati radijatore zavesama ili nameštajem, jer to sprečava širenje toplote kroz prostoriju.

Takođe je dobro postaviti dodatnu toplotnu izolaciju iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, na primer stiropor. Na ovaj način će se ponovo izgubiti manje toplote.

grejanje, Radijator
foto: Profimedia

Ako je napolju sunčano, otvorite zavese kako bi sunčeva toplota ušla u dom i zagrejala ga.

Spuštanje spoljašnjih i unutrašnjih žaluzina će duže zadržati toplotu u prostoriji.

Ako u kući imate dimnjake koje ne koristite, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za ventilaciju), jer je neiskorišćeni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan vazduh. Stručnjaci procenjuju da se oko 25 odsto energije potrebne za zagrevanje prostora gubi kroz otvoreni dimnjak.

Po završetku pečenja ostavite otvorena vrata rerne jer će ona još više zagrejati prostor dok se hladi.

Stavite tepih na pločice ili parket, biće toplije za vaša stopala, a služiće i kao svojevrsna izolacija koja će sprečiti gubitak toplote kroz hladan pod.

Ako se vaš kotao za centralno grejanje nalazi u hladnom delu kuće, bilo bi dobro da cevi toplotno izolujete posebnim poklopcima.

Za jako hladno vreme na prozore možete staviti plastičnu foliju sa mehurićima (koja inače služi za zaštitu pri transportu, prodaje se na metar i nije skupa). To će pomoći da se zadrži više toplote u prostoriji, piše 24sata.hr.

01:34

UČESTALI PROBLEMI SA ZDRAVLJEM ZBOG VISOKIH TEMPERATURA? Travar odao ZLATA VREDAN recept: Pij te na gutljaje, previše je jako!

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.