OVA HRANA RAZARA ŠTITNU ŽLEZDU, A SRBI JE JEDU KAO DA IM ŽIVOT ZAVISI OD NJE: Kupuju je i tako se SAMOUNIŠTAVAJU
Štitna žlezda, Foto: Profimedia

vaŽno

OVA HRANA RAZARA ŠTITNU ŽLEZDU, A SRBI JE JEDU KAO DA IM ŽIVOT ZAVISI OD NJE: Kupuju je i tako se SAMOUNIŠTAVAJU

Bolesti štitne žlezde su u porastu, a sa ovim zdravstvenim problemom često se susreću vrlo mladi ljudi

Objavljeno: 12:02h

Hrana koja uništava štitnu žlezdu često se nađe na našim trpezama, a trik je u tome kako se priprema!

Bolesti štitne žlezde su u porastu, a sa ovim zdravstvenim problemom često se susreću vrlo mladi ljudi. Ima oblik leptira i nalazi se na prednjem delu vrata, ispod Adamove jabučice, duž prednjeg dela dušnika. Kada je normalne veličine - nije opipljiva.

On luči nekoliko hormona, od kojih svaki ima svoju specifičnu ulogu u telu.

Hormoni štitne žlezde su:

Oni utiču na brojne procese u organizmu: metabolizam, rast, razvoj, rad srca, polnu funkciju kod oba pola, održavanje trudnoće, nivo glukoze u krvi, telesnu temperaturu i metabolizam kalcijuma.

Poremećaji u radu štitne žlezde su sve češći. Ova veoma važna žlezda, koja se nalazi u dnu vrata, proizvodi hormone koji utiču na brojne sisteme u telu, pa smetnje u njenom radu izazivaju različite probleme.

Neke od bolesti štitne žlezde su:

Štitna žlezda
foto: Profimedia

To što se sve češće, posebno mladi ljudi, suočavaju sa jednom od ovih dijagnoza zabrinjava lekare, a uzrok uglavnom nalaze u savremenom načinu života koji je neverovatno stresan.

Dijetetičarka Moli Hembre ističe da hrana koju jedemo može imati veliki uticaj na štitnu žlezdu, tj. štitne žlezde ili štitne žlezde, a ono što mnogi ljudi ne znaju je da je jedna vrsta hrane najgora za ljude koji imaju ovaj zdravstveni problem.

Namirnice koje bi, prema rečima dijetetičara, trebalo da izbegavate ako imate problema sa štitnom žlezdom su one koje sadrže goitrogene.

Goitrogeni su namirnice koje sadrže supstancu goitrin, koja utiče na sintezu tiroidnih hormona, uz nedostatak joda“, objašnjava Hembri.

Ona navodi da su namirnice koje sadrže ove materije sirove biljke iz porodice krstaša, kao što su brokoli, karfiol, kupus, ali se ne preporučuje ni soja ni proso. Dobra stvar je, međutim, što većinu ovih namirnica ne morate potpuno izbaciti iz ishrane, već ih konzumirajte umereno, ali samo ako ih ovako pripremate. Zagrejte ih da biste izbegli negativne efekte koje mogu imati na štitnu žlezdu.

"Zagrevanje povrća krstaša eliminiše njihovu goitrogenu aktivnost. A ako jedete nekuvano povrće iz ove porodice i soju umereno, to ne predstavlja posebnu opasnost po zdravlje štitne žlezde. Međutim, većina dijetetičara savetuje da proso potpuno eliminišete iz ishrane", pojašnjava dijetetičarka Hembri.

03:32

VIRUS ZAPADNOG NILA ĆE SE ŠIRITI, BOLEST SE JAVLJA BEZ SIMPTOMA Dr Milićević: Stariji i osobe s komorbiditetom su najugroženiji

(Espreso/Stil.kurir.rs/ I.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.