UKOLIKO POSTI, SVAKI VRENIK MORA DA ZNA DA LI JE ČIPS POSTAN: Ceo svoj život ste bili ubeđeni u POGREŠNO
Čips, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

UKOLIKO POSTI, SVAKI VRENIK MORA DA ZNA DA LI JE ČIPS POSTAN: Ceo svoj život ste bili ubeđeni u POGREŠNO

Većna pravoslavnih vernika danas posti i zato je dobro znati koje grickalice zapravo možemo da jedemo a da se ne omrsimo

Objavljeno: 12:05h

Brojne namirnice koje bez razmišljanja konzumiramo tokom posta u sebi mogu sadržati životinjske sastojke koji se koriste u procesu njihove proizvodnje.

Iako su one potpuno bezbedne za svakodnevno konzumiranje, možda bi trebalo da ih izbegavate tokom posta.

Šećer

Kako bi šećer dobio svoju finu teksturu i boju (šećer nije prirodno beo) mnogi proizvođači koriste pepeo kostiju. Kako bi dobili ovaj pepeo, proizvođači spaljuju kravlje kosti jer one prilikom rafinisanja šećera mogu da koriguju svako nesavršenstvo u njegovoj boji.

šećer
foto: Profimedia

Pivo i vino

Pojedini proizvođači koriste samlevene riblje bešike kako bi izbacili preostale čestice kvasca koje čine da ovi napici izgledaju zamagljeno.

Ovaj "sastojak" uglavnom nije naveden na deklaraciji jer se koristi u procesu filtracije i ne računa se kao sastavni deo piva ili vina.

Čips

Pojedini proizvođači, ali i ukusi, čipsa koriste pileću mast i svinjeske enzime. Većina čipsa se prži u biljnom ulju, ali postoje i određene vrste za koej se koristi pileća ili goveđa mast. Pojedini brendovi takođe mogu koristiti životinjsku mast ili veštačke ukuse kako bi čipsu dale prepoznatljiv zadimljen i pun ukus.

Grickalice, Čips, Kikiriki
foto: Profimedia

Usoljeni kikiriki

Ako jedete usoljeni kikiriki, ujedno jedete i svinjske papke. Pojedini proizvođači koriste želatin kao aditiv kako bi se so i drugi začini bolje "prilepili" za kikiriki. Kupujte običan kikiriki u ljusci.

Kupovne supe od povrća

Obavezno pogledajte etiketu jer kupovne supe često sadrže pileći ili goveđi bujon, čak iako na pakovanju samo piše "supa od povrća."

Supa
foto: Printscreen

Glukoza

Ako na pakovanju primetite glukozu kao sastojak, važno je napomenuti da se ona dobija iz tkiva životinja. Najčešće je prisutna u gaziranim napicima.

BONUS VIDEO

01:23

POST JE BORBA SA SAMIM SOBOM, PROTIV EGOIZMA Teolog otkrio blagodati i benefite: To je duhovna vežba protiv loših razmišljanja

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.