BAŠTOVAN OTKRIO NAJBOLJU NEGU SOBNIH BILJAKA U TOKU ZIME: Nije dovoljno samo zalivanje, morate im raditi i OVO
Biljka, Foto: Printscreen/Youtube/Kruna VD

SAZNAJTE

BAŠTOVAN OTKRIO NAJBOLJU NEGU SOBNIH BILJAKA U TOKU ZIME: Nije dovoljno samo zalivanje, morate im raditi i OVO

Ekspert ističe da ovo ne doprinosi samo zdravlju biljke, već i ukućana

Objavljeno:

Kućnim biljkama potrebna je velika pažnja pri održavanju, gde, naravno, spada zalivanje, ali postoji jedna stvar na koju mnogi zaboravljaju kada je nega biljaka u pitanju. Na to je ukazao jedan stručnjak za brigu o biljkama, a u pitanju je brisanje prašine, koje je, zapravo, izuzetno važno.

Kako je istakao Hari Bodel, stručnjak za baštovanstvo i biljke, brisanje prašine s kućnih biljaka ima snažne benefite.

Nakupljanje prašine u bilo kom području doma nikada nije dobra stvar. Ona može da uzrokuje alergije, utiče na disanje, ali i da utiče na to da biljke ne budu na svom maksimalno „zdravom“ nivou“, objasnio je on.

Monstera, Biljka
foto: Printscreen/ Youtube/ Kill This Plant

„Kada su listovi prekriveni prašinom, ne mogu da dobiju optimalnu količinu svetla koja im je potrebna za fotosintezu. Tako biljke ne mogu da proizvedu kiseonika koliko bi trebalo, a time se propušta jedan od najvećih benefita od njih. Uz to, bore se sa rastom i mogu krenuti da venu ako ne dobijaju svetlo koje im treba, a sve zbog prašine“, istakao je on.

Pored toga, naglašava da treba voditi računa o štetočinama i bolestima, čestim problemom tokom zimskim meseci.

Dakle, to znači da bi trebalo brisati biljke jednom ili nekoliko puta nedeljno, a onda analizirati da li je to dovoljno ili previše. Stručnjak je dodao da je najbolje koristiti krpu od mikrofibera, a njome skloniti što je više moguće prašine.

„Držite list odozdo jednom rukom i onda nežno krpom pređite preko površine lista. Morate da pridržavate list da se ne otkine ili ošteti. Ako su listovi mali, možete ih brisati četkicom, jer bi krpa mogla biti prevelika“.

„Kada ste obrisali biljke, možete da properete listove. Navlažite krpicu i istom metodom, uz pridržavanje, obrišite listove i stabljike. Ostavite biljku da se osuši pre nego što je vratite na svoje mesto“.

BONUS VIDEO

05:05

OVA BILJKA JE BOLJA OD ANTIDEPRESIVA! Poznati travar otkrio kako možete lečiti hemoroide, regulisati mentruaciju i mnogo drugo

(Espreso/Krstarica/M.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.