MNOGI SRBI UZ POGREŠAN OBROK LOME ČESNICU: Po PRAVILIMA to se radi u OVO VREME, mora se ISPOŠTOVATI
Ilustracija, Foto: Profimedia

morate znati

MNOGI SRBI UZ POGREŠAN OBROK LOME ČESNICU: Po PRAVILIMA to se radi u OVO VREME, mora se ISPOŠTOVATI

Mnogi Srbi uz pogrešan obrok lome česnicu, evo kako je ispravno

Objavljeno:

Kada osvane najradosniji hrišćanski praznik, na božićno jutro, sve domaćice imaju isti, važan zadatak - da porane i zamese česnicu - božićnu pogaču.

- Rano ujutru zamesi se testo, uprijesno - samo brašno i voda, malo soli, ne stavlja se kvasac. Pre se donosila voda sa bunara, sa izvora, kome je šta bliže, baciš u vodu šaku žita, da bude blagorodno. U testo se stavi zlatnik, novčić, kako je koja kuća mogla. Pre smo stavljali i pasulj, žito, za pčele, za ovce, stoku, ko šta ima, i veseljak - to je drvce od badnjaka. Onda se česnica ispeče, da bude spremna za ručak - objašnava Mirjana Sofijanić, baka koja već punih šest decenija svakog Božića peče česnicu.

Kada dođe vreme božićnom ručku, svi ukućani okupljaju se oko stola, a nakon molitve lomi se česnica.

Božić, božićni običaji
foto: Filip Plavčić, Beta/Miloš Miškov, Zorana Jevtić

- Kad se pomolimo, onda se lomi česnica, svako dobije po parče, pa kome šta zapadne. Zlatnik je za sreću, i da imaš para, veseljak je za veselje, pa ko šta izvuče to će mu biti za celu godinu. Na Božić se ne radi, ali sve valja započeti, da cela godina bude rodna, i da svi poslovi idu od ruke, naročito ako ti je nešto bilo teško prošle godine, da ove godine bude lakše - objašnjava ona.

Običaji kažu da na Božić ne treba nikuda ići, niti valja da ko u kuću dolazi, sa izuzetkom jednog čoveka, a to je položajnik.

- Ne valja na Božić da se kuda ide. Samo dođe položajnik, to je neki prijatelj, komšija, ko ti je najbliži, on dođe, razgrne vatru, da polete varnice. To je za napredak, on kaže "Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica toliko veselja, koliko varnica toliko parica".

Osamdesetdvogodišnja Mirjana kaže da je vreme da spremanje česnice prenese na mlađe, kako bi i oni naučili i čuvali stare običaje.

- Imam desetoro unučadi, jednog praunuka, ako Bog da biće ih još. Uvek su me svi slušali, nikad nisam čula za njih da nisu bili dobri. Ja sam srećna samo kad su mi svi oni dobro. Treba da se uče, uvek da znaju običaje i kako se Božić praznuje, to je na radost i veselje, mada je sad sve drugačije nego pre.

Na Božić se pravoslavci tradicionalno pozdravljaju rečima "Mir Božji - Hristos se rodi" uz obavezan otprozdrav "Vaistinu se rodi", koje simbolizuju mir koji ovaj praznik donosi u svaku proodicu.

Bonus video:

03:43

KOJEKUDE PO SRBIJI I TO BAŠ UZ TRUBAČE! Pogledajte gde je gledaoce KURIR TV ovog puta odveo avanturista Vukašin Grozdanić

(Espreso/Subotica.com/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.