OVAKO SE PRAVILNO ČESTITA SVETI JOVAN: Ovu rečenicu OBAVEZNO recite domaćinu ili ćete se POŠTENO OBRUKATI
Sveti Jovan, Foto: SPC

paŽnja

OVAKO SE PRAVILNO ČESTITA SVETI JOVAN: Ovu rečenicu OBAVEZNO recite domaćinu ili ćete se POŠTENO OBRUKATI

Svetitelj je bio uzor časti i poštenja, pa se zato baš na njegov dan, 20. januara, mnogi vernici međusobno bratime ili započinju kumstvo

Objavljeno:

Odmah posle Bogojavljenja, pravoslavni vernici slave dan Svetog Jovana, po predanju - kuma Isusa Hrista, budući da ga je upravo on krstio u reci Jordanu.

Svetitelj je bio uzor časti i poštenja, pa se zato baš na njegov dan, 20. januara, mnogi vernici međusobno bratime ili započinju kumstvo. Zato se kaže: "Kumim te Bogom i Svetim Jovanom", a ova izreka poziva na duhovno srodstvo, jače od onog po krvi i mleku.

Sveti Jovan je najavljivao je dolazak Mesije, pa ga zovu i Preteča, a krštavao svakog ko bi se pokajao. Stradao je zbog svoje vere, po naredbi cara Iroda, a u spomen na svetitelja, mnogi Srbi slave njegovu slavu. Smatra se da je treća po broju svečara, odmah iza Svetog Nikole i Svetog arhanđela Mihaila.

Veruje se da se na Jovanjdan dešavaju razna čuda zahvaljujući pomoći ovog svetitelja, pa vernici poštuju brojne običaje u znak sećanja na njega. Tako, na primer, ne uzimaju u ruke nož, deci se na ovaj dan ne daje ništa što je crvene boje - ni jabuka, ni sok. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.

Inače, desna ruka Jovana Krstitelja danas se kao najveća relikvija čuva u manastiru na Cetinju, uz mošti Svetog Petra Cetinjskog i deo Časnog krsta.

Sveti Jovan
foto: Printscreen/spc

A u nastavku vam donosimo najlepšu čestitku za Svetog Jovana.

Preteča ide ispred gospoda kao svetiljka, kao vesnik, propovedajući "ide za mnom i veći je od mene".

Da vas čuva i štiti od svakog zla Sveti Jovan preteča.

Srećna slava!

04:15

SREĆNA SLAVA DOMAĆINI! U NIŠU VESELO, UZ KOLAČ I VINO, RAJKOVIĆI UGOSTILI KURIR: Nema virusa ni pandemija, SLAVA SE UVEK SLAVI!

(Espreso/ Lepa i srećna/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.