SAMO OVAKVI UBRUSI SU BEZBEDNI U KUHINJI: Ako imate DRUGAČIJE odmah ih BACITE, uopšte NISU DOBRI
Ubrus, Foto: Profimedia

pažnja

SAMO OVAKVI UBRUSI SU BEZBEDNI U KUHINJI: Ako imate DRUGAČIJE odmah ih BACITE, uopšte NISU DOBRI

Ubrusi su postali važna stavka svake kuhinje, a proizvođača ima na pretek

Objavljeno:

Sve češće biramo ubruse u kuhinji jer je njihova upotreba laka - iskoristimo ih pa bacimo, nema dodatnog pranja, sušenja, peglanja... ali koliko su zaista bezbedni?

Ubrusi su postali važna stavka svake kuhinje, a proizvođača ima na pretek. Domaćice biraju one u beloj boji, te sa raznim cvetovima, pa i nebeljene, naravno, sve od čiste celuloze. Da biste bili sigurni da u kuhinji imate kvalitetan, ubrus koji sme biti u dodiru sa hranom, treba da proverite da li proizvođač poseduje IFS sertifikat, koji, laički rečeno, garantuje bezbednost.

IFS (International Food Standard) je standard kvaliteta i bezbednosti hrane, koji je prihvatila Globalna incicijativa za bezbednost hrane (Global Food Safety Initiative) i koji je razvijen sa ciljem da proverava kompetentnost proizvođača hrane po pitanju njene bezbednosti i kvaliteta, omogućavajući pritom samim proizvođačima da uštede svoje vreme i novac

.Držanje kuhinjskih ubrusa na pultu.

Ubrus
foto: Printscreen TikTok/cippirippicippi

Prema kodeksu trgovinskih lanaca, svi proizvođači ili trgovci brendiranom hranom moraju imati sertifikat IFS, koji im omogućava razne benefite, jer sam proces sertifikacije znači nadzor i korektivne mere.

Svaki IFS standard ima istu proceduru: protokol provere i spisak zahteva (tehnička ček-lista od oko oko 250 zahteva).

Koje zahteve proizvod mora da "prođe"?

Ček lista sadrži oko 250 zahteva, koji obrađuju pet osnovnih zadataka kao što su - odgovornost višeg menadžmenta, sistem upravljanja kvalitetom, upravljanje resursima, proces proizvodnje, merenje, analize i unapređenja. Kontrole su česte i proizvođač zato ne sme da "pokvari" svoj proizvod. Odnosno, proizvođač mora u svakom segmentu proizvodnje da zadovolji zahteve ovog standarda.

To praktično znači da kad je reč o proizvodnji ubrusa, ubrus koji zadovoljava IFS standard može biti u dodiru sa hranom.

A ono što može biti u dodiru sa hranom u potpunosti je bezbedno za upotrebu.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.