PROFESOR MIKROBILOGIJE OTKRIO DA SVI GREŠE KADA PERU DONJI VEŠ: Mislite da su ČISTE, a UOPŠTE NISU, evo i zašto
Gaće, Foto: Profimedia

pažnja

PROFESOR MIKROBILOGIJE OTKRIO DA SVI GREŠE KADA PERU DONJI VEŠ: Mislite da su ČISTE, a UOPŠTE NISU, evo i zašto

Istraživanja pokazala da tri-četvrtine gaća na sebi ima deliće izmeta, iako se to ne vidi golim okom

Objavljeno: 19:19h

Kada je u pitanju pranje donjeg veša, mnogi od nas ne razmišljaju previše o detaljima i često ga peremo zajedno s peškirima, pidžamama, potkošuljama ili čaršavima.. Iako to samo po sebi nije neoprostiva greška, važno je da obratite pažnju na izbor temperature pranja, ali i da ne preterate s količinom deterdžentom.

Izgleda čisto, ali nije

Istraživanje Univerziteta u Arizoni iz 2021. godine otkriva iznenađujuće činjenice o higijeni donjeg veša. Naučnici su utvrdili da prosečni par donjeg veša za odrasle sadrži 0,1 gram izmeta. Ako se donji veš ne opere na dovoljno visokoj temperaturi, postoji rizik da se bakterije prošire na ostalu odeću u mašini za veš.

Grudi, Grudnjak, Brus, Brushalter
foto: Profimedia

Najniža optimalna temperatura

Kako bi se efikasno kontrolisali patogeni, stručnjaci savetuju da temperatura pranja bude najmanje 60 stepeni. Profesor mikrobiologije s Univerziteta u Arizoni i jedan od autora studije, Čarls Gerba, upozorava da pranje donjeg veša na temperaturama od 30 do 40 stepeni može da dovede do širenja bakterija na ostale predmete u mašini.

"Hladna voda može da očisti odeću, ali ne i da eliminište mikroorganizme", ističe profesor Gerba. On dodaje da pranje na temperaturama nižim od 60 stepeni nije dovoljno efikasno protiv bakterija. Neki patogeni, uključujući ešerihihju, mogu ostati u mašini čak i nakon završetka pranja.

Idealno pranje

Idealno bi bilo da se donji veš pere posebno, a nakon toga da se mašina očisti praznim ciklusom Ukoliko vas ovaj način pranja odbija zbog previše potrošene struje, postoji opcija korišćenja sredstava za pranje rublja koja mogu da uiju bakterije čak i na nižim temperaturama. Ovo može biti alternativa za uobičajeni prašak za pranje veša.

Sve u svemu, visoka temperatura pranja je ključna za održavanje higijene donjeg veša i sprečavanje širenja bakterija na ostalu odeću.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.