DANAS JE MEĐUNARODNI DAN ČOKOLADNE TORTE: Evo zašto je izabran baš OVAJ DATUM
Čokoladna torta, Foto: PRINTSCREEN/YT/ NERI'S KITCHEN

SAZNAJTE

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN ČOKOLADNE TORTE: Evo zašto je izabran baš OVAJ DATUM

Da li postoji neko ko može da odoli ovom slatkom jubileju

Objavljeno:

Međunarodni dan čokoladne torte, koji se obeležava svake godine 27. januara, prilika je da se proslavi jedan od najvoljenijih deserata širom sveta. Ovaj dan slavi čokoladnu tortu u svim njenim oblicima i ukusima, a njenu popularnost prate zanimljive istorijske činjenice.

Istorijat čokoladne torte

Istorijat čokoladne torte počinje u 18. veku, kada su ljudi počeli da koriste čokoladu u čvrstom obliku. Pre toga, čokolada je bila korišćena pretežno kao piće, a nju su pripremale drevne Maje i Asteci, i to od zrna kakaoa, koja su fermentirali, pekli, meljali, a zatim mešali s vodom, začinima, a ponekad i sa kukuruznim brašnom, stvarajući gustu i penušavu tečnost. Ovaj napitak je bio daleko od slatke, solidne čokolade koju danas poznajemo. Bio je gork, začinjen, i često služen hladan.

čokoladna torta
foto: PRINTSCREEN/YT/ NERI'S KITCHEN

Prva prava čokoladna torta, kakvu danas poznajemo, nastala je sa razvojem metoda za preradu čokolade u prah, što je omogućilo njen širok spektar upotrebe u kuvanju. S pojavom praška za pecivo i sode bikarbone u 19. veku, čokoladne torte su postale mekše i vazdušastije, što je dodatno doprinelo njihovoj popularnosti.

Zanimljivosti i rekordi

Prvi recept za čokoladnu tortu koji se može naći u kuvaru objavljen je 1847. Njega je napisala Eliza Lesli i uključen je u njenu knjigu "The Lady's Receipt Book" i objavljen je baš na današnji dan, 27. januara.

Druga zanimljiva činjenica je da je čokoladna torta bila jedan od omiljenih deserata čuvenog pisca Roalda Dala. Poznat po svojoj knjizi "Čarli i fabrika čokolade", Dal je bio pravi ljubitelj čokolade, a njegovu strast prema ovom slatkišu vidimo kroz mnoge njegove literarne radove.

Proslava Međunarodnog dana čokoladne torte

Međunarodni dan čokoladne torte je savršena prilika da se isprobaju novi recepti i eksperimentiše sa različitim sastojcima. Od tradicionalnih recepata sa bogatom tamnom čokoladom do modernih inovacija koje uključuju voće, orašaste plodove ili čak pikantne začine, mogućnosti su beskrajne. Mnoge pekare i restorani širom sveta ovaj dan obeležavaju posebnim menijima i akcijama, dok se u nekim zajednicama organizuju takmičenja u pravljenju čokoladnih torti.

Dakle, bilo da se odlučite za pravljenje čokoladne torte kod kuće, ili uživate u delikatesima lokalne pekare, 27. januar je dan kada možete bez griže savesti da se prepustite uživanju u ovom neodoljivom desertu.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.