FIKUS JE BILJKA KOJU MORA IMATI SVAKA KUĆA JER ČISTI DOM NA RAZLIČITE NAČINE: Evo šta je KLJUČNO za ODRŽAVANJE
Fikus, Foto: Printscreen/Youtube/KrunaVD

pažnja

FIKUS JE BILJKA KOJU MORA IMATI SVAKA KUĆA JER ČISTI DOM NA RAZLIČITE NAČINE: Evo šta je KLJUČNO za ODRŽAVANJE

Ovo cveće je simbol mira i izobilja zbog čega se često drži i u kancelarijama

Objavljeno:

Fikus Bendžamin, poznat i kao “uplakana smokva” je jedna od najomiljenijih sobnih biljaka. Često se može videti u kancelarijama i može imati zelene listove ili šarene pa svojim neobičnim izgledom ulepšava svaki prostor. Lak je za održavanje a može da poraste i do 2 metra u visinu. Ova biljka je simbol mira i izobilja što je čini idealnim sobnim cvećem upravo za kancelarije.

Kako orezati biljku?

Kako ističu stručnjaci za cveće, Bendžamin zahteva redovno orezivanje kako bi se biljka podmladila i sprečilo preterano bujanje i gubljenje oblika. Najidealnije vreme za orezivanje ovog sobnog cveća je upravo sada odnosno pre nego što krene novi vegetacioni ciklus.

Bendžamin lako podnosi orezivanje i nije potrebna nikakva posebna tehnika kako bi se sredile grane. Dovoljno je orezati ga jednom godišnje a to će pomoći biljci da lišće izgleda bujnije i lepše. Pravilno orezivanje pomaže biljci da zadrži željeni oblik, podstiče rast novih izdanaka i održava biljku zdravom.

Fikus
foto: Printscreen/Youtube/KrunaVD

Prilikom orezivanja važno je da koristite oštar i čist nož ili makaze kako biste izbegli kidanje ili oštećenje biljke.

Prvo, uklonite mrtve ili oštećene listove i grane. Zatim možete oblikovati biljku prema željenom izgledu, uklanjajući višak rastinja. Takođe je važno redovno uklanjati suve listove kako biste održali biljku čistom i zdravom.

Bendžamin je popularna sobna biljka ne samo zbog svoje izuzetne lepote već i sposobnosti da čisti vazduh. Ova biljka može ukloniti različite toksične supstance iz vazduha, poput formaldehida, ksilena i amonijaka, čineći je odličnim dodatkom svakog doma ili kancelarije.

Pored toga, Bendžamin povećava vlažnost vazduha i smanjuje nivo prašine. Ima sposobnost da apsorbuje zračenje što ovu biljku čini idealnom da se stavi u blizini elektronskih uređaja kao što je kompjuter.

Održavanje Benjamina je vrlo jednostavno, biljka zahteva redovno zalivanje, dovoljno svetla i povremena prihrana kako bise očuvao zdrav rast i lep izgled biljke.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.