OVA NAMIRNICA SMANJUJE RIZIK OD SRČANOG UDARA I ČUVA VAM MOZAK: Doktori je svima PREPISUJU, košta samo 100 DINARA
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

OVA NAMIRNICA SMANJUJE RIZIK OD SRČANOG UDARA I ČUVA VAM MOZAK: Doktori je svima PREPISUJU, košta samo 100 DINARA

Ova vrsta semenki može da smanje nivo šećera u krvi, kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2

Objavljeno: 08:29h

Sto grama ovih semenki suncokreta daje oko 585 kalorija energije. Imaju dobru količinu vlakana (8,5 g) i masti (51,5 g). Prisutne masti su uglavnom polinezasićene i mononezasićene koje jesu dobre masti. Takođe su bogate proteinima (20,77 g). Pune su zdravih materija kao što su tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, folna kiselina, kolin, vitamin B6, vitamin C i vitamin E.

Sadrži minerale poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, mangana, fosfora, kalijuma, natrijuma u dobrim količinama i cinka. Pružaju nam i flavonoide i fenolne kiseline koji su jaki antioksidansi.

Sadržaj vlakana u semenkama suncokreta koje se mogu kupiti po ceni od 100 dinara, pomaže u smanjenju nivoa LDL holesterola u krvi. Niacin ili vitamin B3 prisutan u semenkama suncokreta smanjuje nivo ukupnog holesterola i rizik od srčanih bolesti.

Suncokret
foto: Profimedia

Vitamin B5 ili pantotenska kiselina povećava HDL kolesterol i smanjuje ukupan nivo holesterola u serumu.

Kako štite srce? Semenke suncokreta bogate su oleinskom i linolnom kiselinom, a imaju malo zasićenih masti i natrijuma. Sadrže i magnezijum, kalijum i vlakna kao što smo napomenuli, zato pomažu u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola u serumu. Njihovom upotrebom smanjuje se i pojava aritmija. Svi ovi faktori pomažu u zaštiti organizma od pojave kardiovaskularnih poremećaja među kojima je i srčani udar.

Ova vrsta semenki može da smanje nivo šećera u krvi, kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2. Vitamin B6 koji sadrži poboljšava raspoloženje i koncentraciju kao i poboljšava pamćenje. Otpušta serotonin i norepinefrin.

Semenke takođe pomažu u ublažavanju simptoma povezanih sa predmenstrualnim sindromom (PMS). Mogu da budu saveznik prilikom mršavljenja, smiruju upalne procese, doprinose lepoti kože, mogu da deluju kao detoks i u borbi protiv anemije, piše pharmeasy.in.

04:04

U SAMO NEKOLIKO KORAKA MOŽETE NEKOME DOSLOVNO SPASITI ŽIVOT Ovo su koraci kako da pomognete osobi koja je doživela INFARKT

(Espreso/blic žena/Jelena Milenković/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.