OVA HRANA UNIŠTAVA JEDAN OD NAJVAŽNIJIH ORGANA, A TO NISMO ZNALI: Srbi je SVAKODNEVNO TAMANE, a evo koliko je LOŠA
Voće, Foto: Emilija Jovanović

pažnja

OVA HRANA UNIŠTAVA JEDAN OD NAJVAŽNIJIH ORGANA, A TO NISMO ZNALI: Srbi je SVAKODNEVNO TAMANE, a evo koliko je LOŠA

Određena hrana može da našteti štitnoj žlezdi

Objavljeno:

Metabolizam je proces u kome se hrana koju unosite u telo pretvara u energiju. Jedna od čestih bolesti je poremećaj rada štitne žlezde, koja može da proizvodi previše ili premalo hormona.

Postoji nekoliko tipova bolesti štitne žlezde kao što su hipertireoza, hipotireoza, tiroiditis i Hašimotov tiroiditis, a svi mogu imati različite uzroke, od nedostatka joda do genetike.

Ono što mnogi ne znaju je da pravilna ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja štitne žlezde.

Ovo su supstance i voće i povrće koje treba konzumirati isključivo umereno kako bi ovaj važan organ optimalno funkcionisao.

Štitna žlezda, Vrat
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Goitrogeni

Goitrogeni su supstance koje mogu ometati apsorpciju joda i inhibirati funkciju štitne žlezde.

Povrće poput brokolija, karfiola, kupusa i prokelja sadrži goitrogene. Iako su ovi sastojci zdravi u umerenim količinama, prevelika konzumacija može imati negativan uticaj na štitnu žlezdu.

Sočivo i boranija

Sočivo i boranija, iako su izuzetno nutritivni izvori proteina i vlakana, takođe sadrže goitrogene. Preporučuje se da osobe sa osetljivom štitnom žlezdom konzumiraju ove namirnice sa oprezom, navodi portal Medikal Njuz Todej.

Spanać i kelj

Zeleno lisnato povrće poput spanaća i kelja bogato je vlaknima i vitaminima, ali takođe sadrži goitrogene. Preporučuje se raznovrsna ishrana, uz umerenu konzumaciju ovih namirnica.

Voće sa visokim nivoima cianida

Koštunjavo voće poput breskvi, trešanja, kajsija i jabuka sadrže supstance koje se nazivaju cijanogene glikozide, koje se u organizmu pretvaraju u cijanid. Iako u normalnim količinama ne predstavljaju rizik, prekomerna konzumacija može imati negativan efekat.

Zdrava ishrana je ključ očuvanja štitne žlezde, a umerenost u konzumaciji namirnica koje sadrže goitrogene može vam pomoći da održite ravnotežu u vašem ishranom planu.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Penzionisani/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.