STRUČNJACI OTKRILI DA LI JE DOBRO NOSITI GRUDNJAK: Evo kako se to ODRAŽAVA na vaše GRUDI
Grudnjak, Foto: Profimedia

pažnja

STRUČNJACI OTKRILI DA LI JE DOBRO NOSITI GRUDNJAK: Evo kako se to ODRAŽAVA na vaše GRUDI

Nekome je udobnije da ne nosi grudnjak

Objavljeno:

Ako ste kao većina žena, verovatno ste nosili grudnjak od tinejdžerskih godina. Dakle, grudnjak je sada suštinski, ako ne i sastavni deo vaše garderobe.

Njegovo odsustvo izgleda ne samo čudno već i pogrešno.

U nekim slučajevima, brushalter se izostavlja u nastojanju da ne budu vidljivi i ne odvlače pažnju od ostatka autfita. Šta se zapravo dešava ako potpuno prestanete da nosite grudnjak?

Poboljšava se oblik grudi

Suprotno popularnom verovanju, nenošenje grudnjaka ne uzrokuje opuštanje grudi. U stvari, višegodišnja studija u Francuskoj dokazala je da grudnjaci verovatno imaju suprotan efekat, uzrokujući da grudi vremenom gube svoj oblik. Prema studiji, „podrška“ grudnjaka slabi mišiće grudnog koša, zbog čega oni gube čvrstinu. Da bi vaše grudi bile zaobljenije i čvršće, „pustite ih da na slobodu“.

Grudi, Grudnjak, Brus, Brushalter
foto: Profimedia

Lepše ćete spavati

Već smo čuli da se spavanje u grudnjaku ne preporučuje jer će verovatno izazvati nelagodnost i poremetiti ciklus spavanja. Pored toga, može uticati na cirkadijalne ritmove, kao što je dokazano u istoj studiji, i sprečiti vas da imate dobar i miran san.

Pospešiće se cirkulacija

Studija koju smo pomenuli ukratko pokriva uticaj odeće (posebno uske) na telesnu cirkulaciju, a rezultati su pokazali da uska odeća, a posebno grudnjaci, nisu dobri za cirkulaciju. Sav taj pritisak oko dojke može usporiti cirkulaciju jer dolazi do kompresije krvnih sudova. Pokazalo se da ovo zapravo izaziva kardiovaskularne probleme, a žrtvovanje zdravlja zbog omiljenog push-up grudnjaka nije vredno toga.

Poboljšava se zdravlje grudi

Treba napomenuti da je ista studija dokazala da, generalno, grudnjaci nisu previše štetni za naše zdravlje. Ali njihovo nenošenje može poboljšati zdravlje dojke na nekoliko načina. Pored bolje cirkulacije, znoj i prašina više neće biti zarobljeni na koži uskim grudnjacima. To čini infekcije, osip i akne manje verovatnim.

To se još više potvrđuje kada nosimo pogrešnu veličinu i grudnjak koji loše pristaje. Grudnjaci koji ne pristaju pravilno ili imaju bolne donje žice mogu izazvati kratak dah, bolove u grudima i opštu nelagodnost. Dakle, umesto da tražite pravi brushalter, možete ga jednostavno preskočiti.

Grudi, Grudnjak, Brus, Brushalter
foto: Profimedia

Razvoj zdravog tkiva

Kao deo gore pomenute 15-godišnje studije, naučnici su otkrili da nošenje grudnjaka može ometati sposobnost organizma da razvije zdravo tkivo dojke. Zdravo tkivo je važno iz više razloga. Jedna od njih je da će smanjiti (ali ne i potpuno sprečiti) šansu za razne bolesti dojke, poput karcinoma. Zdravo tkivo će takođe pružiti veću podršku grudima i pomoći mišićima da ojačaju – a kako smo saznali, to dovodi do prirodno čvršćih i punijih grudi.

Biće vam mnogo udobnije

Za mnoge žene, ovo bi mogao biti najveći razlog da preskočite grudnjak. Na kraju krajeva, ima li većeg osećaja olakšanja od skidanja brushaltera nakon dugog dana? Brzo rešenje? Odmorite se od omiljenih grudnjaka.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.