SRBI TAMANE SIR, A SADA JE NAUČNO DOKAZANO DA ON STVARA ZAVISNOST: Posebno treba da obratitie pažnju na OVU VRSTU
Sir, Foto: RINA

oprezno

SRBI TAMANE SIR, A SADA JE NAUČNO DOKAZANO DA ON STVARA ZAVISNOST: Posebno treba da obratitie pažnju na OVU VRSTU

Slabo prerađeni sir iz masovne proizvodnje, posebno izaziva zavisnost

Objavljeno:

Sir je često nezaobilazni deo gastronomskih poslastica, bilo da je reč o slanim specijalitetima, tortama ili nekim drugim slatkišima.

Savršeno se uklapa uz ukusne paste, pice i razna druga jela. Plate od sireva su najpopularnije i najpoželjnije na svakoj zabavi, a zanimljivo je da za to postoji krajnje jednostavno objašnjenje.

Naime, nedavno su naučnici pronašli još jedan razlog zašto mnogi od nas više ne mogu da zamisle život bez sira, a razlog je jednostavan - sir stvara zavisnost.

Naučni tim Univerziteta u Mičigenu uspeo je da dokaže da konzumacija sira može da pruzrokuje zavisnost jednako kao i teške droge. Razlog zavisnosti je kazomorfin, koja se nalazi u mlečnom proizvodu, a nastaje kada se mlečni protein kazein, sadržan u siru, vari u želucu, a zatim stimuliše receptore u mozgu, oslobađa se dopamin i javlja se telesni osećaj blagostanja.

Sir
foto: RINA

Budući da u mleku ima relativno malo kazeina, a mnogo je više kazeina u siru, naučnici savetuju da manje konzumiramo sir od mleka.

Kilogram sira ima dobrih deset puta veću dozu kazeina od mleka, a kao rezultat toga je, takođe veća doza kazomorfina proizvodi u želucu. Prema istraživanju, takozvani analogni sir, odnosno slabo prerađeni sir iz masovne proizvodnje, posebno izaziva zavisnost, jer ti proizvodi od sira mogu da sadrže i rafinirane ugljenohidrate i masti koje mogu da dovedu do zavisnosti od prehrambenog ponašanja.

Ovaj sir, koji se nalazi u kriškama na policama supermarketa, poznat je i kao "plastični sir".

Međutim, naučnici koji su učestvovali u ovom istraživanju, ne preporučuju potpuno izbegavanje sira, jer ipak sir osigurava brojne vitamine, posebno vitamin B12, koji je dobar protiv stresa i umora, takođe sadrži brojne minerale, poput kalcijuma. Nutricionisti preporučuju količinu od 50 do 60 grama sira dnevno, a to su, na primer, dve kriške gaude.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.