STOMATOLOG OTKRIO NA KOJI NAČIN JE NAJBOLJE DA PIJETE KISELU VODU: Bilo koji drugi OŠTEĆUJE zube, morate znati
Kisela voda, Foto: Printscreen

pažnja

STOMATOLOG OTKRIO NA KOJI NAČIN JE NAJBOLJE DA PIJETE KISELU VODU: Bilo koji drugi OŠTEĆUJE zube, morate znati

Ističe da je bolje piti samo običnu vodu ili ako baš želite gaziranu vodu, jednostavno koristite slamčicu kako tečnost ne bi došla u direktan kontakt sa emajlom

Objavljeno:

Poznato je da su zaslađena pića veoma štetna za naše zube, ali postoji još jedno piće koje mnogi smatraju zdravim, ali ono nije tako dobro za zube. U pitanju je mineralna voda.

Glavni stomatolog u The Smile Gallery, Rahul Nehra rekao je da treba da izbegavamo mineralnu vodu kako bismo zaštitili svoje zube.

Iako pijenje mineralne vode nije tako loše kao pijenje slatkih gaziranih pića, trebalo bi da budete oprezni. Proces karbonizacije mineralne vode uključuje dodavanje ugljen-dioksida, koji formira ugljenu kiselinu kada se rastvori u vodi.

Zbog toga, kada konzumirate mineralnu vodu, ugljena kiselina snižava pH vrednost u ustima, što na kraju dovodi do slabljenja zuba.

Kisela voda, Voda
foto: Danila Shtantsov / Alamy / Alamy / Profimedia

„Mnoge aromatizirane mineralne vode sadrže limunsku kiselinu ili druge kiseline koje potencijalno mogu oštetiti zube. Iako bi mineralna voda mogla biti osvežavajuća alternativa slatkim gaziranim pićima, mudro je konzumirati je umereno i uz dobru zubnu higijenu“, kaže stomatolog Nehra.

Ističe da je bolje piti samo običnu vodu ili ako baš želite gaziranu vodu, jednostavno koristite slamčicu kako tečnost ne bi došla u direktan kontakt sa emajlom.

Mineralna voda može oštetiti zube na različite načine. Naime, kako sadrži ugljenu kiselinu, tako i kontinuirano izlaganje kiselosti mineralne vode može oslabiti zaštitni sloj gleđi, čineći je podložnom oštećenju i propadanju.

14:24

MILICA ZAVETNICA ZA KURIR TELEVIZIJU: Istina je voda i naći će svoj put

(Espreso/nova/Danas/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.