AKO KRENE DA GRMI ISKLJUČITE OVE UREĐAJE IZ STRUJE DA NE BI ZAŽALILI: 3 stvari su zapravo KLJUČNE, uradite sledeće
Grmljavina, Foto: Kurir

šok

AKO KRENE DA GRMI ISKLJUČITE OVE UREĐAJE IZ STRUJE DA NE BI ZAŽALILI: 3 stvari su zapravo KLJUČNE, uradite sledeće

Evo zašto treba isključiti iz struje određene eketrične uređaje

Objavljeno:

Kad krene da grmi svi se uplašimo i kao miševi sakrijemo u kuću. Od straha koji nas parališe ne smemo da koristimo ni jedan električni aparat.

Često čujemo da pojedine aparate ne smemo držati uključene, a u daljem tekstu orkivamo i zašto.

Stručnjaci su dali svoje mišljenje u vezi sa ovom temom, iako nije neophodno da isključite baš sve električne uređaje, sedite mirno na krevetu i čekate da oluja šrođe, postoje određene mere koje možete preduzeti da munje ne nanesu ozbiljnu štetu vama i vašem domu.

Kako se uređaji koje posedujete ne bi uništili uradite sledeće:

Prva stvar koju ne treba da radite dok grmi je da ne perete veš, sudove ili da se tuširate

Evo načina da se konačno odmorite od kućnih poslova, barem dok oluja ne prođe skroz. Metalne cevi koje prenose vodu da različitih uređaja u vašem domu su odlični provodnici struje, zbog čega se preporučuje da se uzdržite od pranja sudova i veša, ali i tuširanja tokom grmljavine.

Nikako ne koristite fiksne telefone

Grom
Gromfoto: Kurir

Sva sreća pa ljudi manje koriste fiksne telefone, ako ih još neko od vas koristi, nemojte to raditi za vreme grmljavine. Ako bi munja udarila u telefonski stub, to bi moglo da izazove električni udar koji bi telefonskim linijama stigao i do vas. Bežični i mobilni telefoni, s druge strane, bezbedni su za korišćenje kada je napolju grmljavina.

Isključite iz struje sve elektronske uređaje

Struja putuje kroz električne žice, kablove i utikače, zbog čega je potrebno da sključite svoje električne uređaje. Ovako ćete zaštititi sebe od strujnog udara, i sačuvati date uređaje od kratkog spoja ako udari grom u blizini vašeg stana. Ako ih isključite na vreme, izbećićete preopterećenje napona. Laptopovi, tableti i elektronski čitači su bezbedni za upotrebu u zatvorenom prostoru sve dok nisu priključeni na punjač.

BONUS VIDEO:

01:18

Grom spalio Senjak u ljiškom selu Jajčić

(Espreso / I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.