DOKTOR OTKRIO ZAŠTO NIKAD NE PIJE VODU IZ PLASTIČNE FLAŠE: "Prestanite jer OVA stvar TRUJE KRVOTOK I ORGANE"
Doktor Saurab Set, Foto: Printscreen/tiktok/doctorsethimd

pažnja

DOKTOR OTKRIO ZAŠTO NIKAD NE PIJE VODU IZ PLASTIČNE FLAŠE: "Prestanite jer OVA stvar TRUJE KRVOTOK I ORGANE"

U videu koji je objavio na TikToku, gastroenterolog je rekao: "Prestanite da koristite plastične flaše za vodu.

Objavljeno:

Doktor Saurab Set iz Kalifornije upozorava da plastične flaše sadrže otrovnu nanoplastiku koja se zadržava u telu i povezuje s najtežim bolestima. On je ukazao na studiju koja je pokazala da prosečna plastična flaša vode koja se prodaje u Americi sadrži 240.000 komada ovih čestica.

Nije zdravo piti iz plastičnih boca

U videu koji je objavio na TikToku, gastroenterolog je rekao: "Prestanite da koristite plastične flaše za vodu. Te čestice mogu prodreti u ljudske ćelije i ući u krvotok i sve organe." Umesto toga, savetovao je korišćenje flaša za višekratnu upotrebu od nerđajućeg čelika. Doktor je istakao da je najštetnije piti vodu iz plastične faše kada su vrućine: "Vrućina će uzrokovati još više ispuštanja mikroplastike u flašu s vodom."

Bolja je česmovača

Kada je reč o flašama za vodu, smatra se da sitni komadići plastike završavaju u proizvodima kao nusprodukt tokom procesa proizvodnje. Profesor Bejzah Jan, hemičar sa Univerziteta Kolumbija, rekao je: "Što se tiče količine mikroplastike, voda iz česme je dobra opcija za piće. Druga su istraživanja otkrila da je nivo mikroplastike mnogo niži u njoj nego u flaširanoj vodi."

@doctorsethimd The risk of Plastic Water Bottles 🤯 I Harvard Trained Doctor Explains #heart #health #plastic #medicaltiktok ♬ original sound - Doctor Sethi

Studije pokazale da su opasne

Studija objavljena 2023. koristila je biološke modele i biomarkere za određivanje otrovnih delovanja nanočestica kada se konzumiraju. Istraživači iz Velike Britanije otkrili su da molekuli mogu uzrokovati oksidacioni stres, oštetiti DNK i podstaći upalne reakcije koji su povezani s nastankom najtežih bolesti.

Iz američke Uprave za hranu i lekove (FDA), rekli su za „Dejli mejl“ da ne treba praviti paniku oko flaširane vode. Agencija nije upoznata sa naučnim dokazima koji bi mogli da zabrinu potrošače zbog potencijalnog nivoa kontaminacije mikroplastikom ili nanoplastikom u hrani, uključujući vodu u plastičnim flašama.

02:39

GASTROENTEROLOG ODAO TAJNU KAKO SE NE PREJESTI ZA PRAZNIKE! Trik je u jednom veoma ukusnom, ali i zdravom jelu PECIVO NAJOPASNIJE!

(Espreso/Najžena/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.