Da li znate šta je ružičasti deo u uglu OKA i kako je nastao? Odgovor će vas IZNENADITI!
Ugao oka je zapravo ostatak unutrašnjeg, odnosno trećeg kapka, koji imaju ptice i reptili, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO!

Da li znate šta je ružičasti deo u uglu OKA i kako je nastao? Odgovor će vas IZNENADITI!

Čuloo vida omogućava nam da razlikujemo boje i percipiramo dubinu

Objavljeno:

Oko, odnosno vid najvažnije je ljudsko čulo jer njime primamo 90 posto informacija iz okoline. A koliko su naše oči 'čudo' otkriva i odgovor na pitanje otkud nam ružičasti 'mokri' deo u uglu oka.

Kada govorimo o građi oka svi znamo za pojmove očna jabučica, rožnjača, zenica, šarenica, beonjača, očni živac i mrežnjača. Ali, da li znate koji je to deo oka, odnosno očne šupljine latinskog naziva plica semilunaris? Reč je o ružičastom 'mokrom' delu u unutrašnjem uglu oka čije je poreklo vrlo zanimljivo.

Naime, taj ugao zapravo je ostatak unutrašnjeg, odnosno trećeg kapka, koji imaju ptice i reptili, a ljudi su ga tokom evolucije izgubili. Spomenimo i to da je ljudsko oko deluje slično fotoaparatima i kamerama: prozirni prednji delovi oka lome zrake svetlosti projektujući umanjenu i obrnutu sliku na fotosenzitivnu mrežnjaču gde se u nervnim ćelijama pretvaraju u električne nervne impulse.

Čulo vida omogućava nam da razlikujemo boje i percipiramo dubinu. Ljudsko oko ima vidni ugao od 200 stepeni i može razlikovati 10 miliona nijansi boja.

BONUS VIDEO: ŽELITE GUZU KAO ŠAKIRA: Radite ove vežbe, bićete oduševljene rezultatima!

(Espreso.co.rs/Zadovoljna.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.