KAKO DA POSTUPATE SA PSOM KOJI NE VOLI DA SE KUPA? Vodite računa oko OVIH STVARI, neki su bas OSETLJIVI
Pas, Foto: Profimedia

SAVET

KAKO DA POSTUPATE SA PSOM KOJI NE VOLI DA SE KUPA? Vodite računa oko OVIH STVARI, neki su bas OSETLJIVI

Učestalost kupanja zavisi od veličine psa i dužine dlake, a sa štencima treba postupati posebno pažljivo

Objavljeno: 14:30h

Kako se razlikuje izgled pasa, tako se razlikuje i njihov karakter, pa i odnos prema kupanju.

Ukoliko imate jednog krznenog prijatelja, sigurno ste se suočavali sa problemima, lajanjem, batrganjem i negodovanjem kada ste želeli da ga okupate.

Nema sumnje u to da je kupanje svim psima neophodno, naročito ukoliko ga držite u kući. Međutim, ovom procesu u nekim slučajevima prethode prava borba i jurnjava.

Učestalost kupanja zavisi od veličine psa i dužine dlake, a sa štencima treba postupati posebno pažljivo.

Psi
foto: Profimedia

Koliko često treba kupati psa?

Ovo je jedna od čestih nedoumica vlasnika pasa. Prema zvaničnim podacima, stručnjaci savetuju da je psa najbolje kupati svega četiri puta godišnje.

Prečesto kupanje može da naškodi vašem ljubimcu. Svakim pranjem, skida se prirodna masnoća sa njihove kože, koja sprečava različite štetne mikroorganizme da dospeju u telo životinje. To može da dovede do različitih kožnih infekcija.

Kupanje četiri puta godišnje ne važi za sve pse. One vrste koje imaju dužu dlaku, zahtevaju češće kupanje, kako bi se iz krzna uklonili neprijatni mirisi i kako bi održavali kvalitet i lepota dlake.

Psa treba navikavati na kupanje u ranom periodu života, kako to u kasnijoj dobi ne bi doživljavao kao moranje i obavezu. Neophodno je da to prvo kupanje prođe u prijatnoj atmosferi, kako ljubimac ne bi taj proces doživeo kao stresan i traumatičan. Ukoliko prvo kupanje prođe uz viku, nema sumnje da će pas to zapamtiti i doživljavati svako kupanje kao neprijatno iskustvo.

Psi
foto: Profimedia

Kako ga pripremiti za kupanje?

Pre kupanja, bilo bi dobro da očešljate psa, što mnogi rade posle kupanja, što je pogrešno. Ukoliko je pas pod stresom i odbija da se kupa, najbolje je da ga pustite, a ako pokušavate da ga naterate, stvorićete samo pomenute traume.

Na dno kade stavite peškir, kako biste izbegli klizanje koje psa može da uplaši. Vodad treba da bude mlaka, ni previše hladna, ni previše topla. Pogrešna temperatura vode, takođe može kod psa izazvati stres i strah.

O odabiru šampona, najbolje je da se posavetujete sa veterinarom. Nikako nemojte koristiti šampon za ljude, već isključivo šampon namenjen psima. Ljudska koža ima drugačiju PH vrednost od pseće.

Psi
foto: Profimedia

Kako ga šamponirati?

Počnite sa šamponiranjem leđa, a nakon toga pređite na stomak. Noge i rep ostavite za kraj. Kada ispirate šampon, držite glavu psa podignutom, kako bi se voda slivala niz telo. Neophodno je da vodite računa da mu šampon ne uđe u oči i uši.

Dva šamponiranja su sasvim dovoljna.

Psi
foto: Profimedia

Neophodno je da šampon dobro isperete, jer u suprotnom može doći do iritacije i svraba.

Da li treba da koristim fen?

Potrudite se, pre svega, da ga dobro istrljate peškirom. Fen treba koristiti, ali neka bude uključen na srednju temperaturu. Ukoliko se pas plaši fena i neprestano odbija sušenje, nema potrebe da ga primoravate.

(Espreso / Objektiv / Ljubimci.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.