U JELO SA PARADAJZ SOSOM DODAJTE 1 ZAČIN ZA LEPŠI UKUS: Nećete VEROVATI da se baš ON stavlja, a dobićete DELIKATES
Špagete, Foto: Profimedia

NJAMIIII

U JELO SA PARADAJZ SOSOM DODAJTE 1 ZAČIN ZA LEPŠI UKUS: Nećete VEROVATI da se baš ON stavlja, a dobićete DELIKATES

Verujemo da je i vaš recept sličan. Ipak, kako biste svoj paradajz sos još više poboljšali i pretvorili ga u pravi delikates, u njega dodajte malo… cimeta

Objavljeno:

Testenina sa paradajz sosom – jelo koje mnogi od nas znaju i vole od detinjstva. Ono što je njegova najveća prednost jeste što je ukusno, zasitno i što se jako brzo i lako priprema:

Kad ste u žurbi, a jede vam se nešto toplo i ukusno, na brzinu propržite malo crnog i belog luka, pa u tiganj sipajte pasirani paradajz, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte bosiljak i druge omiljene začinske biljke, oni koji vole ljuto mogu da dodaju i malo čilija, i sos je spreman. Dok se testenina već kuva u drugoj šerpi…

Verujemo da je i vaš recept sličan. Ipak, kako biste svoj paradajz sos još više poboljšali i pretvorili ga u pravi delikates, u njega dodajte malo… cimeta!

Iako će vam ova kombinacija ukusa možda u startu zvučati neobično, jer cimet najčešće povezujemo sa desertima, istina je da je da se ovaj začin često koristi i za pripremu slanih jela, naročito u nekim egzotičnijim kuhinjama sveta. Tako se, recimo, u Grčkoj cimet koristi i za pripremu slanih jela kao što su pilav ili kapama. Tamo su meso, paradajz i cimet klasična kombinacija, baš kao i u Indiji, posebno kada se pripremaju jela koja se dugo kuvaju.

Zbog visokog sadržaja glutamata (glutaminske kiseline), jedne od najzastupljenijih aminokiselina u prirodi, paradajz je prirodni pojačivač ukusa. A ovo voće posebno dobro upija „tople” začine, kakav je cimet.

Kao takav, on ublažava kiselost paradajza ili paradajz sosa i doprinosi lepšoj i intenzivnijoj aromi. Osim toga, cimet ima blago gorkast, zemljani ukus, što jelu daje blago dimljenu notu. Da bi paradajz sos bio još ukusniji, dodajte mu i druge zanimljive začine poput aleve paprike, muskatnog oraščića i začinskog bilja, kao što je ruzmarin.

Savet plus: Ova kombinacija je takođe fantastična i sa nečim kiselkastim i osvežavajućim poput jogurta. Stoga, sledeći put kada budete pravili torteline ili špagete sa ovakvim paradajz sosom, na vrh dodajte kašiku ili dve običnog jogurta – verujemo da oduševljenje neće izostati.

Dakle, sada znamo – cimet nije pogodan samo za božićne deserte ili orijentalna jela, on takođe može da obogati našu omiljenu testeninu sosom od paradajza. Probajte sledeći put kada budete pripremali ovaj sos.

(Espreso / Citymagazine.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.