icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Mironosica ravnoapostolska

Dobri saveti: Kako na pravi način proslaviti, a ne uvrediti Blagu Mariju

Podeli:

  • 6

Kao i na dane Ognjene Marije i Trnove Petke, na praznik Blage Marije domaćice treba da odmaraju. Narod veruje da nije dobro bilo šta raditi u kući ili na polju, da se svetica ne bi uvredila...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pravoslavna crkva i njeni vernici 4. avgusta obeležavaju praznik posvećen Blagoj ili Blaženoj Mariji, praznik koji spada u nepokretne, i iako nema "crveno slovo" u crkvenom kalendaru - toga dana se ništa ne radi u kući niti u polju.

 

Sa druge strane, veruje se da dobre i poštene žene koje žive ispravnim i bogougodnim životima, uvek (a naročito na taj dan) imaju zaštitu Blage Marije, piše Stil. Narod takođe veruje da, ako na njen praznik žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti.

 

Ognjena Marija: Svako dobija ono što je zaslužio

 

Postoji pesma u narodu koja kaže:

Ognjem prži Ognjena Marija,

Gromom bije Gromovnik Ilija,

Mirom miri Mirnosna Marija..."

Marija Magdalena u Žitijima svetih pominje se kao "mironosica ravnoapostolska", rodom je iz iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U svojoj mladosti je bila grešnica, ali ju je Isus izbavio od grehova, a kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovedi. Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pred raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posetila njegov grob.

 

Prema jevanđeljima, posle Vaskrsenja Gospod joj se dva puta javio, dok se u predanju tvrdi da je posetila Rim, gde je caru Tiberiju darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga rečima:

Hristos vaskrse!" (veruje se da je običaj farbanja vaskršnjih jaja vezan za ovaj događaj) i pred njim optužila Pontija Pilata, rimskog prokuratora u Judeji, da je nepravedno osudio Isusa Hrista.

Pilat je potom iz Jerusalima premešten u Galiju. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes gde je pomagala svetom Jovanu Bogoslovu u propovedanju jevanđelja. Život je završila mirno u Efesu, a njene svete mošti kasnije su prenete u Carigrad. Blaga Marija je, po narodnom verovanju, sestra Svetog Ilije Gromovnika.

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...