icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

narodna verovanja

Danas se slavi Sveta Petka Trnova: Devojke, kućni poslovi su strogo zabranjeni, a postoji nešto što moramo da uradimo

Podeli:

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Današnji dan se poštuje kod Srba iako sam praznik nije crveno slovo.

 

Danom ove svetiteljke završava se "ciklus ženskih praznika" u koje spadaju i Ognjena i Blaga Marija.

 

U kalendaru SPC ovoj svetiteljki posvećen je današnji dan iako je mnogi mešaju sa Svetom Petkom koja se praznuje 27. oktobra. Prva je rođena u Rimu, a potonja je bila Grkinja.

 

Staro verovanje za privlačenje novca: Koliko zrna soli, toliko para u kući (FOTO)

 

Praznik Petke Trnove spada u nepokretne i svake godine slavi se 8. avgusta po gregorijanskom ili 26. jula po julijanskom kalendaru.

 

Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici.

 

Posle smrti roditelja se zamonašila, ali je pre odlaska u manastir svo nasleđeno imanje podelila sirotinji. Propovedavši, u to vreme (II vek naše ere), još zabranjenu Hristovu veru, potkazali su je caru Antoninu Piju i doveli pred njega, ali ona ga je izlečila od duge bolesti posle čega je i sam prihvatio hrišćanstvo.

 

Zbog propovedanja hrišćanstva zatvarana je i mučena, a na kraju i pogubljena mačem u prvoj polovini drugog veka.

 

Njene mošti čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.

 

Narodna verovanja

 

foto: Shutterstock

Na Trnovu Petku koja je ženski praznik danas žene ne bi trebalo da mese, kuvaju ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke. Prema narodnom verovanju na praznik Trnove Petke ne radi se, da tokom godine ne bi trnule ruke.

 

Stara verovanja o venčanju: Novčić u mladinoj cipeli donosi bogatstvo, a venčanica plave boje donosi ljubav

 

Mlade devojke, veruje se, danas treba da beru cveće i njime kite kuće kako bi u domovima vladala sloga i mir. Devojčicama se danas oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

 

Praznikom Prepodobne mučenice Paraskeve, u narodu poznatije kao Petka Trnova, završava se mali letni "ciklus ženskih praznika", kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

 

I tada se izbegavaju svi teži poslovi u polju i u kući.

 

Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koj se slavi u avgustu, mešaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.

 

Inicijalizacija u toku...