icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Varica vari, Savica hladi, Nikolica kusa

Valja ih ispoštovati tokom ovog hladnog i snežnog meseca: Sva decembarska stara verovanja

Podeli:

Veliki smetovi i vejavice zatrpavali su naselja todliko da je decembar nekada nazivan jednostavno - snežnim. Po velikim hladnoćama ovaj mesec nazivan je i studenim, po obrednim povorkama koledar, a po velikom božićnom postu koji traje od prvog do poslednjeg njegovog dana - božićni mesec.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ti običaji su vezivani za praznike u decembru: Vavedenje, Varicu, Savicu i Svetog Nikolu. Ova tri potonja praznika su dan za danom, pa je u narodu postojala izreka: Varica vari, Savica hladi, Nikolica kusa. Mislilo se pritom na varenje-kuvanje-pšenice za Svetog Nikolu, koje je je obavljano dva dana ranije. Inače, dok je u novembru najviše srpskih slava, u decembru je sveti Nikola najčešća slava u Srba.

Po Svetom Nikoli počinju pripreme za Božić. Dolaze i praznici koji su direktno vezani za jedan od najvećih hrišćanskih praznika, najveći posle Vaskrsa: Detinjci, Materice i Oci. Ovim se praznicima, zbog običaja i sadržaja, posebno raduju deca, koja za poslednja dva dobijaju od roditelja poklone na ime otkupa za simbolično vezivanje majke, odnosno oca.

 

Izdvajate se po nekoliko zanimljivosti: Ovo su karakteristike osoba rođenih u decembru


Među Slovenima je u posebnom poštovanju Andrej Prozvani, prvi međi apostolima koga je Hristos pozvao da ga sledi u njegovom učenju, pa je zbog toga i nazvan Prvozvani. On je, kao prvi Hristov sledbenik, širio hrišćanstvo na tlu Trakije i Rusije, a u prošlom veku je njegov kult bio naročito jak u našem narodu, jer je smatran zaštitnikom Srbije.

 

Ovaj se praznik u narodu praznuje još i kao Mečkindan, jer je, po predanju, ukrotio i jahao mečku, pa je za njega vezan i kult medveda.

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...