icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

porodica i običaji

Danas slavimo MATIJEVDAN: Veoma je VAŽNO da danas uradite JEDNU STVAR koja će doneti mir u kući!

Podeli:

  • 4

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Matijevdan, slavu posvećenu Svetom apostolu i jevanđelisti Mateju.

 

Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik. Sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju.

 

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste. Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

 

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve. Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo.

 

foto: printscreen

Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini. Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji...

 

Prema predanju, Sveti apostol Matej je napisao prvo jevanđelje - Sveto jevanđelje po Mateju, te se naziva i jevanđelist Matej.

 

Danas je dobro pročitati Jevanđelje koje je on napisao, ali i platiti sve poreze i dugove.

 

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa. Slava Sveti Matej - Matijevdan, rasprostranjena je među Srbima u Hercegovini.

 

Uprava carina Srbije obeležava Matijevdan kao svoju krsnu slavu od 2001. godine.

 

Kaže se da Sveti Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.

 

 

Inicijalizacija u toku...