icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

prelomni mesec

KO SE U OVOM MESECU UDA, IMAĆE UZBUDLJIV I SREĆAN BRAK: Sva narodna verovanja vezana za JUN!

Podeli:

Jun je krenuo kišovito, ali i to ima svoje posebno značenje!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Srpski običajni stari kalendar mesecu junu dao je čak sedam naziva: crvenik, čerešnjar, trešnjar, trešnjober, a zovu ga još i petrovski, lipanj, senjski.

 

"Kišan juni svo leto pokunji!"

 

"Hladan juni svo leto pokrvari!"

 

Jun je preloman mesec. Prelama godinu. Zato ljudi ovaj mesec posebno vole!

 

Stočarstvo je vekovima bilo i danas je jedno od najvažnijih privrednih zanimanja u nas, kako zbog klimatskih i prirodnih preduslova, tako i po pogodnosti da se preživi u nesigurnim vremenima.

 

Za stočarstvo je trava preduslov, a kosidba trave u našim krajevima obavlja se pretežno u junu, pa se ovaj mesec naziva senskim mesecom. Ovo je i mesec sa velikim brojem zaveta i litija, tokom kojih se organizuju povorke krstonoša.

 

U selima ove povorke obilaze polja i zapise, stara i sveta stabla, očuvana u velikom broju i do današnjih dana. Litije u gradovima polaze od crkve i prolaze najglavnijim ulicama i kraj najznačajnijih gradskih istorijskih i verskih obeležja. U nekim krajevima Srbije očuvane su i obredne devojačke povorke kraljica, čiji koreni sežu u slovensku pradavninu.

 

Veliki narodni praznik i istorijski i kulturni datum srpskog naroda – Vidovdan, na izmaku je ovog meseca. On podseća na davnu, ali u srpskom kolektivnom sećanju duboko usađenu Kosovsku bitku, u kojoj je "za krst časni i slobodu svetu" postradao veliki broj srpskih ratnika i sam knez Lazar. Stari srpski kalendar – roždanik proricao je sudbinu prema mesecima rođenja neke osobe.

 

Evo kakve su, prema starom narodnom verovanju, osobe rođene u junu i šta ih čeka u budućnosti:

 

Muško: Ko se rodi 1, 3, 5, 7, 9… dana ovoga meseca biće visok, mudar, bojažljiv, gostoljubiv i svakome dobro došao, a po kadkad i prznica. Na lepo će odelo više držati, nego na jelo i pića.

 

Ako se pak rodi 2, 4, 6, 8, 10… dana, ako se posveti nauci biće učen; ako li se pak ne posveti, u starosti će se zdravo kajati. Sreća ga u tuđini čeka.

 

Žensko: Biće lepa, vitka. Prvi i drugi ljubaznik će je ostaviti. Kad se uda, s prvim će mužem rđavo živeti i naskoro će ostati udova. S drugim će mužem u svakom zadovoljstvu poživiti. Naprasitost i jed će je u bolest baciti.

 

Takođe, naš narod je verovao da – ko se venča u ovom mesecu, imaće srećan i uzbudljiv brak!

 

"Udaj se kada junske ruže rastu, kopna i mora ćeš obići."

 

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...