icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

veliki praznik

VERNICI DANAS NE IZAZIVAJU SUDBINU: Obeležava se Ognjena Marija, evo šta NIKAKO ne bismo smeli da radimo

Podeli:

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetu velikomučenicu Marinu, koja se u narodu najčešće naziva Ognjenom Marijom.

foto: Shutterstock, Shutterstock
foto: Shutterstock, Shutterstock

Praznik Ognjena Marija, kao i praznici svetiteljki koji slede u avgustu — Blaga Marija i Trnova Petka, u crkvenom kalendaru nije upisan crvenim slovima, ali spada u veoma važne i poštovane praznike u srpskom narodu, pogotovo među ženama, piše Mondo.

 

Ovu svetiteljku posebno poštuju žene tako da se tog dana ne radi ni u kući, ni u polju, a u narodu se kaže da na Ognjenu Mariju "ne valja ni konac u iglu udenuti".

 

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i, kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom, ona spada u "ognjevite" svece. Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi.

 

 

Prema verovanjima, one kojima se na ovaj dan zapali žito ili seno Marija opominje jer su se ogrešili radeći na praznik.

 

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

 

Prema narodnom verovanju, Ognjena Marija pali i kažnjava ognjem, a grmljavina na ovaj dan tumači se kao "loš znak".

 

To može da označava, kako kažu predanja, tešku i sušnu godinu, dok ima i tumačenja da to može ukazivati na bolest i siromaštvo.


Prema narodnim verovanjima, na Ognjenu Mariju treba izbegavati i kupanje u rekama i drugim "velikim vodama". Navodno se svake godine na današnji dan dešavaju utapanja i davljenja u rekama i jezerima.

 

foto: Profimedia

Veruje se da devojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvek u njih gledati kao "u svoj odraz u ogledalu".

 

Sveta mučenica Marina je rodom je iz Antiohije, krstila se u 12. godini i rano je ostala bez majke, a otac ju je, kada je saznao da je hrišćanka, oterao od kuće.

Na putu iz Antiohije ona je srela eparha Olimvrija koji je pošao da goni hrišćane. Pošto je odbila ponuđeni brak i zbog njene vere u Gospoda Isusa Hrista, gnevni eparh naredi da je izlože najgorim mukama.

 

Sveta velikomučenica Marina posečena je mačem u 16. godini, u doba cara Dioklecijana. Mošti ove svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu.

U manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera, počivaju njene čudotvorne i svete mošti, koje posećuju i klanjaju im se i pravoslavni i muslimani.

 

Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obeležavaju kao krsnu slavu.

 

 

Inicijalizacija u toku...