icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

DUH BOŽIĆA

SVE JE POČELO PRIČOM O VREĆI PUNOJ ZLATA: Evo kako je Sveti Nikola Čudotvorac postao Deda Mraz

Podeli:

Krajem decembra, mališani širom sveta sastavljaju spisak želja i šalju ih krupnom deki koji živi na Severnom polu i nosi neobično crveno odelo. Opšte je poznato da je Deda Mraz inspirisan hrišćanskim svecem, ali ne i kako je čuveni episkop postao simbol Božića.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sveti Nikola živeo je krajem trećeg i početkom četvrtog veka u Maloj Aziji, gde je bio episkop Mire Likijske.

 

Bio je poznat po svojoj velikodušnosti — kao mladić je izgubio oba roditelja i nasledio njihovo bogatstvo, pa je rado pomagao siromašnima.

 

Postoji mnogo legendi o njegovom životu, a jedna od najpoznatijih svakako je priča o tome kako je Sveti Nikola započeo običaj koji je danas veoma zastupljen širom sveta, posebno u zapadnoj kulturi: kačenje čarapa u kojima se kriju pokloni. Navodno je jedne večeri Sveti Nikola Čudotvorac kroz dimnjak kuće jedne siromašne porodice bacio vreću punu zlata. Ono je palo pravo u čarapu, koja je bila okačena iznad ognjišta kako bi se brže osušila. Zbog svoje skromnosti, molio je čoveka koji ga je jedne večeri spazio da nikome ne otkrije njegovu tajnu, ali ova priča nije dugo ostala skrivena.

 

foto: Wikimedia Commons

Priča o "rođenju" Deda Mraza

 

U XVI veku, legende i običaji vezani za Svetog Nikolu u severnoj Evropi bivali su sve manje uticajni i zastupljeni. Neko je, međutim, morao da isporuči poklone namenjene najmlađima, pa je na tlu današnjeg Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske (posebno u današnjoj Engleskoj), korišćen lik iz starih priča nazvan Father Christmas —"Otac Božić".

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani.

 

Inicijalizacija u toku...