icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

dve nedelje

Čišćenje duše i tela: Danas počinje Petrovski post

Podeli:

  • 2

Naredne dve nedelje minimalno ugađajte telu, a maksimalno svojoj duši

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Danas počinje post koji se naziva Petrovski ili Petrovdanski, i završava se na Petrovdan, 12. jula. Pošto mu je početak pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, ovaj post može da traje najkraće jednu nedelju, a najduže šest nedelja. Ove godine, Petrovski post traje dve nedelje, piše Stil.rs

 

Mada neki pogrešno tumače, suština posta nije u odricanju od hrane. Suština je u čišćenju duše i tela.

 

Osnovni cilj posta jeste očišćenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti, kao i proslavljenje Boga i njegovih svetih. Pravi post, dakle, ima dve strane, telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju svih evanđelskih vrlina.

 

Stoga sveti Vasilije opominje: "Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela."

Post obuzdava slastoljublje i stomakougađanje. Međutim, on istovremeno oslobađa čoveka od tiranije duševnih strasti i rđavih pomisli. Njime se čisti čovekov um i uzvodi ka nebesima.


Slavimo Svetu Trojicu: Danas obavezno u torbu spakujte i venčić (FOTO)

 

Nemoguća je čista i sabrana molitva i sticanje bilo koje hrišćanske vrline bez duševnog i telesnog posta. Ipak, najvažniji cilj posta jeste da uz njegovu pomoć steknemo zajednicu sa živim Bogom.

 

Stoga se naredne dve nedelje trudite da ne ugađate svom telu previše. Jedite da biste živeli, a nemojte živeti da biste jeli. Vodite računa o svojoj duši i nju redovno hranite kroz molitvu, blage misli i dobra dela.

 

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...