icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

najzdravije

Popularne voditeljke OTVORENO o temi o kojoj se retko priča: Ono što vam NISU REKLI o DOJENJU

Podeli:

  • 2

Sve mame rado razmenjuju iskustva o trudnoći i porođaju i dele divne trenutke koje provode sa svojim bebama. Ipak, o jednoj važnoj temi, veoma retko se priča. Marija Veljković i Kristina Radenković iskreno govore o dojenju, koje je izuzetno važno i za mame i za decu, ali je često praćeno brojnim problemima i neprijatnostima

foto: Promo
foto: Promo

Većina žena se tokom trudnoće konsultuje o onome što ih čeka ne samo sa lekarima, već i sa drugaricama koje su kroz taj životni period već prošle. Često se i bez ustezanja govori o mučninama, oticanju, prekomernoj težini i drugim problemima sa kojima se trudnice suočavaju, a jedna od nezaobilaznih tema je i porođaj, koji je za svaku ženu jedinstveno iskustvo. Korisni saveti budućim mama olakšavaju dane “drugog stanja” i pripremaju ih za ono što ih u budućnosti očekuje i tako im smanjuju napetost, strah i neizvesnost. Ipak, jedna važna tema ostaje uglavnom zapostavljena - reč je o dojenju.

 

Opšte je poznata činjenica da je majčino mleko najzdraviji način ishrane novorođenčeta, koje mu pomaže u zdravom razvoju i izuzetno pozitivno utiče na imunitet. Dojenje nije blagotvorno samo za bebe, već i za mlade majke - ono utiče na psihičko i fizičko zdravlje, pomaže da se materica vrati na normalnu veličinu i ubrzava topljenje masnih naslaga. Takođe, dojenje smanjuje rizik od raka jajnika i raka dojke, kao i od osteoporoze u starosti. Uz to, dojenje je i najpraktičniji vid prehrane deteta - majčino mleko uvek je dostupno, sterilno, prave temperature, i uz to je i besplatno. Zbog svega toga Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da majke prvih šest meseci isključivo doje bebe.

 

Ipak, mnoge žene koje se odluče da doje svoje mališane, suočavaju se sa bolnim i neprijatnim izazovima i često im je potrebna podrška partnera, porodice i okoline. Majke koje doje često se muče sa tvrdim i bolnim kvržicama u grudima, upalama dojki koje su praćene povišenom telesnom temperaturom i fizičkom slabošću (mastitis), infekcijama, ispucalim bradavicama... O ovim problemima se ne govori dovoljno često, pa žene uglavnom nisu pripremljene na ono što ih čeka i što može da ih odvrati od ideje da decu hrane na najzdraviji i najprirodniji način.

 

Svi ovi problemi su rešivi, a ono što je, uz podršku dojiljama, najvažnije jesu pravilna briga i nega, upornost, kao i proizvodi koji im mogu olakšati ovaj proces. U paleti korisnih proizvoda koje Philips Avent proizvodi kao podršku dojenju su: Ručna i električna izmlazalica, Posudica za čuvanje mleka, Kesice za čuvanje mleka, Jastučići za grudi, Štitnici, Nipplete za izvlačenje uvučenih bradavica.

 

Ovi proizvodi majkama olakšavaju proces dojenja i pomažu u ustrajnosti da dete doje što više i duže, kako bi raslo i razvijalo se na najzdraviji način.

 

Marija Veljković
Marija Veljkovićfoto: Promo

Voditeljke najpopularnijeg kviza u Srbiji “Slagalica” Marija Veljković i Kristina Radenković odlučile su da podele svoja iskustva i tako doprinesu da što više majki donese odluku da njihovo dete odrasta na najzdraviji način.

Prvi emotivni momenti koje pamtim kada su moja deca u pitanju, vezani su za dojenje. Nema sumnje da je dojenje najzdravije i najkorisnije za naše bebe. A ja se i danas sećam naše prve "konekcije", prvog podoja, sa svo troje. Ta konekcija, prepoznavanje, ljubav, maženje, to je neopisivo osećanje. Đurađa sam dojila 14, Rosu 18, a Nevu 13 meseci. I veoma sam ponosna na to. Tokom celog perioda dojenja sa svo troje imala sam, kako u šali volim da kazem, najbolju drugaricu, a i podršku- Philips Avent pumpicu za dojenje. Družile smo se svake večeri kad beba legne da spava, a i kada sam počela da radim“, kaže Marija Veljković, a njena koleginica Kristina priznaje da se jako brinula hoće li imati dovoljno mleka i kako će se nositi sa mastitisom.

Kristina radenković
Kristina radenković foto: Promo

Držeći u rukama centar svog sveta, životić koji je dao smisao životu mislim se koliko sam ponosna na obe, što uprkos početnim problemčićima nismo odustale nijedan dan jedna od druge i što sam je samo i isključivo dojila 15 meseci. Iako je bio izazov, bodrile smo jedna drugu i dojenje je preraslo u najlepše životno iskustvo. Pored svega, hvala i Philips Aventu što nam je olakšao i ulepšao naše prve zajedničke momente“, kaže Kristina.

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...