icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ne možemo da se pohvalimo

MOŽETE LI DA POGODITE GDE JE TU SRBIJA? Ovo je lista najboljih zemalja na svetu za odgajanje dece

Podeli:

Najbolje su rangirane skandinavske zemlje, a Srbija je zauzela ne baš zavidnu poziciju.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Univerzitet u Pensilvaniji od 2016. godine sastavlja godišnje liste najboljih zemalja za odgajanje dece. Prema ovogodišnjem izveštaju, najbolje su skandinavske zemlje: Danska, Švedska i Norveška nalaze se na tim redom na prva tri mesta.

 

Danska je proglašena najboljom državom za odgajanje dece zbog toga što je "vrlo darežljiva kada je reč o porodiljskom odsustvu majki i očeva", ima sjajan zdravstveni sistem i obrazovanje.

 

Iz sličnih razloga su na drugom i trećem mestu Švedska i Norveška, kao i zbog toga što imaju dobre socijalne programe i nisku stopu kriminala.

 

U top pet najboljih zemalja za odgajanje dece su i Kanada i Holandija, a dalje na listi ih prate Švajcarska, ,Novi Zeland Australija i Austrija.

 

Velika Britanija je na 11. mestu, a lošije ocene dobila je zbog nejednakih zarada među muškarcima i ženama, ali i zbog toga što se mnoga deca rađaju u siromaštvu.

 

Nemačka je na 13. poziciji, slede Francuska, Italija i Španija, dok su SAD na 18. mestu – dobile su loše ocene zbog bezbednosti, političke stabilnosti, nejednakosti u zaradama među muškarcima i ženama.

 

Komšijska Hrvatska na ovoj listi je na 24. mestu, Bugarska je na 42, dok je naša zemlja na 62. mestu od ocenjivane 73 zemlje.

 

Kada je reč o zemljama koje su najgore za odgajanje dece, u top deset su: Kazahstan, Liban, Gvatemala, Mjanmar, Oman, Jordan, Saudijska Arabija, Azerbejdžan, Tunis i Vijetnam.

 

 

Inicijalizacija u toku...