icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

čvrsta ruka

NE SMETE DOZVOLITI DA DECA UZALUD GUBE VREME: Uz ova 4 saveta i u karantinu će biti poslušni i spremni za učenje!

Podeli:

Neka se osećaju kao u interaktivnoj radionici

foto: Shutterstock, Profimedia
foto: Shutterstock, Profimedia

Raspustiti već raspuštenu decu bilo bi pogubno. Ne dozvolite svojoj deci da u ovo vreme pojačane izolacije, dok ne odlaze u školu, uzalud gube vreme.

Umesto toga, napišite im liste sa zaduženjima kojih moraju da se pridržavaju.

 

Znate i sami da se oni neće sami setiti da treba da rade ili uče, niti će ih sat vremena nastave preko TV aktivirati. Potrebno je da ih zaposlite. Vi ili niko! Zato insistirajte na sledećim stvarima:

 

1. Ne dozvolite da budu površni u učenju

 

Pred TV ekranom je najlakše biti pasivan. Zato ne bi bilo loše da zajedno sa decom poslušamo neko predavanje na RTS, da vidimo kakva im je pažnja, koliko istinski slušaju i razumeju gradivo. To je odlična prilika da ih uvežbamo da uđu dublje u sadržaj tako što ćemo im postaviti pitanja o upravo saslušanoj lekciji. Ako ne znaju, nek se vraćaju na temu dok se ne shvate sve. Intelektualni napor je ono što većini današnje dece predstavlja najteži akt. Takođe im štampajte listiće, aktivirajte zbirke, nabavite lektire, dajte im istraživačke zadatke... Dakle, dodajte im još vrlo konkretnog posla.

 

2. Neka se bave fizičkim poslovima

 

Deca koja imaju bašte su u velikoj prednosti - neka kopaju, spremaju zemlju za prolećnu sadnju, grabuljaju, čiste, orezuju i slično. Gradska deca mogu da peru sudove, usisavaju, brišu podove, starija da kuvaju, peglaju... Neka u tom smislu vama ovo bude period odmora

 

foto: Profimedia

3. Ograničite im upotrebu tehnologije na sat

 

Ovde nema polemike i nema nikakvih dodatnih objašnjenja. Jednostavno, uzmite telefon ili tablet ili isključite kompjuter. Stisnite zube - oni će se buniti, ali vi budite jači. Kraj! Ne dozvolimo da se razvlače po krevetu nekoliko meseci, to će ih učiniti još lenjim i inertnijim, a generacije su nam već takve. Dakle, rad i učenje naše dece sada su samo naša odgovornost. Ovog puta ne možemo se vaditi na škole i sistem. Ovo vreme će nas suočiti sa sopstvenom decom i sopstvenim slabostima.

 

4. Pustite ih da se sami zabave

 

I za kraj, znajte da će uvek jedan deo dana (veliki deo) ostati neiskorišćen, i to treba tako da bude. Ne bojte se dečje dosade. Tu ne treba da se angažujete, ne treba da ih zabavljate i da se igrate s njima. Pustite ih da sopstvenom glavom nađu rešenje za tu situaciju, tj. da smisle kako će se animirati. Uostalom, dosada uopšte nije loša stvar. Mnoge korisne stvari se rade samo kada ti je dosadno.

 

foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...