icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

probajte

NJIMA SAMOIZOLACIJA TEŠKO PADA: Evo kako zabaviti decu bez pomoći televizora i mobilnog telefona

Podeli:

Mališani širom sveta početak proleća ne provode u parkovima već kod kuće, a mnogi roditelji žale se da su im sve igračke dosadile. Kako im učiniti zabavnijim ovaj težak period?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ukoliko ne želite da rešite problem dosade tako što ćete ceo dan provesti ispred televizora s decom, probajte neko od ovih jednostavnih rešenja.


Provlačenje - ispod stolice, obruča, stola. ili nekog drugog predmeta koji imate u kući: tunel možete napraviti tako što ćete poređati stolice jednu za drugom. U toku provlačenja u koliko je duža prepreka u pitanju možete deci zadati da se provlače ležeći, tako što će se odgurnuti rukama i nogama.

 

Penjanje - za penjanje takođe možete iskoristiti stolice, fotelje, tabure.

 

Kotrljanje - za ovu vežbu potrebno je obezbediti mekanu podlogu. Deca izvode ovu vežbu ležeći, korljajući se od početka podloge do kraja.

 

Hodanje po kanapu - možete koristiti mekši kanap ili vijaču. Postavite je kao pravu ili krivudavu otvorenu liniju. Pokažite detetu kako se prelazi kanap, neka peta prati prste.

 

Hodanje po zadatku - Hodati na prstima, na petama, skakati kao zec, skakati kao žaba...

 

Zaobilaženje prepreka - za ovu vežbu iskoristite čunjeve, flaše napunjene nekim materijalom, igračke ili bilo koje druge predmete koji se mogu brzo zaobići.

 

foto: Profimedia

Skakanje - ukoliko imate obručeve mogu se iskoristiti oni, ukoliko ne možete od vijače ili bilo kog kanapa napravite krugove. U obruč mogu skakati sa jednom ili dve noge ili u da skaču u prvi pa u treći...

 

Koš ili neki drugi zadatak - koš možete napraviti i od kutije u koju će ubaciti loptu. Neki drugi zadatak može biti: donesi novčić, zalepi neku nalepnicu. daj majmunu bananu...

 

Prepreke koje možete koristiti kada pravite deci poligon - u zavisnosti od prostora i uzrasta deteta vi izaberite prepreke. Za mladji uzrast je potrebno smisliti priču (idemo da nadjemo blago, ili da oslobodimo kucu, prelazimo preko barica. zaobilazimo drveće u šumi,da nahranimo majmuna). dok će starijoj deci biti izazov savladavanje prepreka.

Napomena: iako su ovo igre za decu, odrasli prvo pokazuje kako se prelazi poligon pa tek onda dete.

 

Primer jednostavnog poligona:

Hodanje po vijači

Skok u obruč i okretanje oko svoje ose

Zaobilaženje plišanih igračaka

Provlačenje ispod stolice, penjanje na stolicu

Trčanje do lopte

Uzimanje lopte i bacanje u kutiju (koš)

 

 

Inicijalizacija u toku...