icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

dan Svete Trojice

Običaj koji mnogi ne znaju: Da li ste pripremili šarene peškire?

Podeli:

  • 4
Praznik Svete Trojice predstavlja sva tri lica Boga - Oca, Sina i Svetog Duha. Naziva se još i Duhovi i Pedesetnica...
foto: Profimedia
foto: Profimedia
Pedesetog dana od Vaskrsenja Hristovog, pravoslavci, katolici i Jevreji proslavljaju silazak Svetog Duha, koji prenosi blagodeti Svetog Oca i Sina.

Naziv Pedesetnica potiče od toga što se praznik Svete Trojice slavi pedesetog dana od Vaskrsenja Hristovog, a ovaj naziv najčešće upotrebljavaju Jevreji, piše Lisa. Uvek se proslavlja nedeljom.

Sveti Duh se u pravoslavlju smatra Duhom mudrosti i otkrivenja, koji čoveku otkriva tajnu Hristovu i ispunjava ga božanskom mudrošću.

Postoji verovanje da je Isus Hrist pred svoje Vaznesenje rekao svojim sledbenicima da im nema spasenja sve dok se ne ispune silom Svetog Duha.

Verovanja na Markovdan: Ako ovo niste uradili na Đurđevdan, danas nemojte ni slučajno

Takođe, prema Bibliji, Hristovi učenici kršteni su na dan Pedesetnice, kada se ostvarilo i Joilovo proročanstvo o silasku Svetog Duha na apostole. Kada siđe, Sveti Duh prenosi na apostole blagodeti koje im dolaze od Svetog Oca, kroz Sina do Svetog Duha.

Praznik Svete Trojice slave pravoslavci, katolici i Jevreji. U hrišćanske Crkve prešao je iz judejske, a nasleđen je i običaj ukrašavanja crkava i domova zelenim grančicama i posipanja travom.

Zeleni četvrtak: Evo šta nikako ne bi trebalo da radite

Za vreme bogosluženja na večernju vernici stoje sa cvećem u rukama, a kod Srba postoji i običaj da se za vreme bogosluženja pletu venčići od trave. Ritualno se kiti i drvo u bašti, šarenim peškirima.

Inicijalizacija u toku...