icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

zauvek u srcu

ODRASTAO JE U SIROMAŠTVU, ISPISAO SE IZ ŠKOLE I SLUŽIO KRALJEVSKOJ MORNARICI: Životna priča nezaboravnog Šona Konerija!

Podeli:

Pošto je morao da prekine obrazovanje, kasnije je osnovao humanitarni fond koji stipendira siromašnu škotsku decu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Glumac Šon Koneri je preminuo u 90. godini, a iza sebe je ostavio

nezaboravna filmska ostvarenja.

 

Šon Koneri je rođen 1930. godine, kao Tomas Šon Koneri.

 

Kada se rodio, njegovi roditelji su bili toliko siromašni da su ga, umesto u kolevku, stavljali na spavanje u fioku ormara. Kao mali, ribario je u kanalu koristeći mamine stare najlonke.

 

Po rodnom mestu Fauntinbridž u Škotskoj nazvao je svoju producentsku kompaniju.

 

Sa 13 godina se ispisao iz škole i bavio se raznim poslovima - raznosio je novine, ali i mleko i mlečne proizvode, i bio šegrt kod lokalnog mesara.

Služio je u Kraljevskoj mornarici tri godine, krajem četrdesetih, i tada uradio dve tetovaže.

 

Nakon toga, glancao je mrtvačke sanduke, isporučivao ugalj, radio u štampariji.

 

Pošto je morao da prekine obrazovanje, kasnije je osnovao humanitarni fond koji stipendira siromašnu škotsku decu.

 

foto: Profimedia

Sav honorar od filma "Robin Hud: Princ lopova" poklonio je toj humanitarnoj organizaciji, isto je kasnije učinio i sa platom od filma "Dijamanti su večni".

Godine 1953, Šon se prijavio na takmičenje za Mistera Univerzuma, i završio je kao "druga pratilja" u konkurenciji visokih muškaraca.

Jednu od prvih uloga ostvario je u filmu "Drugo vreme, drugo mesto", u kom mu je partnerka bila Lana Tarner. Njen ljubomorni dečko Džoni Stompanato napravio je scenu i pretio mu pištoljem, pošto je mislio da muva Lanu. Morao je da se sakrije posle toga, jer mu je jedan Džonijev prijatelj dojavio da je Džoni naručio njegovo ubistvo!

 

Zamalo je izgubio život i na snimanju filma "Iz Rusije s ljubavlju", pošto je helikopter na setu proleteo tik iznad njega i zamalo ga obezglavio, bukvalno! Kasnije je na setu filma "Nikad ne reci nikad" povređen, pošto mu je Stiven Sigal slučajno slomio ručni zglob dok mu je pokazivao borilačke veštine

Najveću slavu dostigao je kao Bond, a tu ulogu je dobio ne na račun glumačkih sposobnosti, već zbog činjenice da je njegov "seksi, panterski hod" oduševio producente. Autoru priča o Bondu, Ijanu Flemingu, Koneri se nije dopao jer je smatrao da izgleda kao "sirovina", ali je kasnije promenio mišljenje.

 

foto: Profimedia

 

Inicijalizacija u toku...