icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

To je bio moj mrak

Potresna priča iz života Mire Banjac: Ja uopšte i nisam bila dete...

Podeli:

  • 7

Uprkos problemima kakvi se zamisliti ne mogu, glumica Mira Banjac koračala je kroz život podignute glave, hrabro i bez stajanja. Iako joj je došlo da stane i posustane, glumačka legenda samo je iz svega izašla jača.

foto: Aleksandar Jovanović
foto: Aleksandar Jovanović

Ja, u stvari, uopšte i nisam bila dete. Bila sam, eto, neko biće. Odrasla sam u toku strašnog rata i užasa. Drugo, živela sam kod babe. Moj otac je bio Amerikanac. Doveli su ga ovde kad je imao dvadeset i neku godinu. Nije ni znao srpski, oženili su ga mojom majkom koja je bila lepa devojka", rekla je u jednom intervju Mira Banjac, a onda nasatavila...

Njeni roditelji živeli su svega četiri godine zajedno, a onda se tata vratio za Ameriku s obećanjem da će poslati njenoj mami papire za nju i malu Miru. Želeo je da i one dođu. Obećanje je ispunio, ali se desilo nešto što će dugo pamtiti.

 

Ne smete da tražite više nego što vam pripada i ne smete da dobijete manje nego što vaša starost zahteva: Mira Banjac o životu u 9. deceniji

Moji ujaci nisu dali. I tako, mi ne odosmo. Onda je majka otišla u Beograd, gde se zaposlila. Primače se rat, zatvoriše se granice između Srbije i Hrvatske, ona osta u Beogradu, ja u Erdeviku, gde sam i rođena, kod babe i tetke po ocu, koja je takođe došla iz Amerike i slabo govorila srpski. Te dve žene su se strahovito svađale, a ja sam živela u tome i u čežnji za majkom. Zbog njih dve, bake i tetke, nikada nisam naučila engleski", ispričala je Mira Banjac.

foto: Aleksandar Jovanović

Kada je diplomirala, odmah se udala i to za svoju prvu veliku ljubav, Andreju Jovanovića. Upoznali su se na studijama glume u Novom Sadu. Mira je već u 24. postala majka, rodila je sina Branislava Branu. Pošto je rano ostala sama, nije imala puno vremena da se posveti sinu i privatni život trpeo je na uštrb karijere.

 

U jednom kriznom momentu, razmišljala je o tome da sebi oduzme život. Nije imala novca, a dugovala je dosta.

 

Mira Banjac potresena odlaskom kolega: Kad su oni otišli, sramota me je što sam živa...

Jaukala sam beogradskim ulicama, bila sam na ivici da se ubijem. Morala sam da pozajmljujem novac. Prvo sam naišla na zelenaše, koji su uzimali po tri puta više i to je bio rašomon. Jednog dana sam otišla u hotel 'Metropol', naručila kafu, sela da napišem pismo i htela da se bacim dole", rekla je Mira.

foto: Damir Dervišagić

U jednom trenutku pozvao me je Stipe Delić. Kaže hoće da radim veliku glavnu ulogu. Bila je to čuvena Marija, iz logora, zbog koje su me šišali do glave. Ugovor je bio milionski. Potpišem i vratim sve dugove. To je bio moj mrak, ali i pročišcenje. Pola dinara više u životu nisam pozajmila! Da umirem - ne bih", rekla je Mira Banjac u jednom intervjuu.

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...