icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

kompleksan lik

Čuvala je Titovo zlato i 10 godina živela s Dobricom Ćosićem: Znate li ko je bila Krista Đorđević?

Podeli:

  • 12

Dvorska dama na dvoru Karađorđevića, koju u seriji Senke nad Balkanom igra Iva Kevra, osnovala je Cvijetu Zuzorić, a tokom rata bila je bliska saradnica Josipa Broza

foto: Profimedia, Promo, Dragana Udovičić
foto: Profimedia, Promo, Dragana Udovičić

U hit seriji Senke nad Balkanom imamo priliku da vidimo mladu glumicu i debitanta Ivu Kevru, kao jednu od glavnih junakinja, u ulozi Kriste, koja je bila ljubavnica Mustafe Golubića i supruga direktora bolnice doktora Avakumovića, piše Kurir.


Njen lik, kako otkriva scenarista Dejan Stojiljković, rađen je po ugledu na Kristu Šumanović (udatu Đorđević), koja je posle Drugog svetskog rata bila čovek od poverenja Josipa Broza Tita i bliska prijateljica Dobrice Ćosića.

 

Krista iz Senki nad Balkanom: Sve drugarice su me pitale kako se ljubi Goran Bogdan


Potiče od Šumanovića


- Ona je kompleksan lik. Bila je uticajna, jedan od osnivača Cvijete Zuzarić. Krista je u našoj seriji fiktivan lik. Fikciju smo zasnovali na istorijskim činjenicama. Bilo je to zanimljivo vreme. Bilo je levičara i desničara. Ona je bila siva eminencija - kaže za Kurir scenarista Dejan Stojiljković i dodaje:

 

- U Senkama nad Balkanom, pored Pavelića, princa Đorđa, Petra Živkovića, imamo i jake ženske likove. U Beogradu su žene imale veće slobode nego bilo drugde u svetu. Postajali smo metropola, ali je izbio rat.


Krista Đorđević rođena je 1892. u Zagrebu. Bila iz ugledne i bogate porodice Šumanović. Njen stan u Beogradu bio je mesto okupljanja intelektualne elite, a svojim delovanjem u različitim građanskim krugovima stekla je mnogobrojna poznanstva.

 

foto: Marina Lopičić

Dvorska dama na dvoru Karađorđevića, osnovala je Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić u Beogradu, buržujka i potonja partizanka, bliska Titova saradnica.


Čovek Lole Ribara


- Živela je u Ulici Strahinjića Bana, gde je u svom stanu čuvala zlato Komunističke partije. Spasla ga je nakon bombardovanja Beograda i poklonila Crvenom krstu. U njenom stanu je u dva navrata boravio i Josip Broz Tito, čiji joj identitet nije bio poznat sve do kraja 1942, kada ga je prepoznala na jednom plakatu. Prijateljstvo sa Titom Kristu je uvelo u red simpatizera KPJ i tada je počela da čini usluge za partiju - po nalogu KPJ tokom 1940. je nekoliko puta odlazila u Pariz i tamo prenosila partijski novac, poštu i literaturu - beleže istoričari o Kristi.

 

U Senkama nad Balkanom igra ga Žarko Laušević: Interesantan život zaboravljenog princa Đorđa


Bez znanja tehnike partije, Kristu je na vezi za naročite i složene zadatke držao Lola Ribar.

 

- Ona je jedan istopljeni grumen zlata po oslobođenju Beograda predala Titu na prvom prijemu organizovanom u čast oslobođenja.


Umrla u dubokoj starosti


Pored poznanstva sa komunistima, Krista Đorđević se družila sa mnogim značajnim ličnostima, svojim savremenicima - piscima, slikarima, vajarima, političarima - Sretenom Stojanovićem, Milošem Crnjanskim, Milanom Rakićem, Petrom Konjovićem, Jovanom Bijelićem, Savom Šumanovićem (koji joj je bio brat od strica), Ivanom Ribarom i njegovom suprugom Tonicom, Slobodanom Jovanovićem, generalom Dušanom Simovićem, Milanom Grolom, Momčilom Ninčićem, kneginjom Olgom, Stambolićem i drugima, beleži istorija.


Krista je naročito bila prisna s književnikom Dobricom Ćosićem i njegovom porodicom, s kojima stanovala je u periodu od 1947. do 1957. Jedna je od osoba kojima je Dobrica posvetio poglavlje u svom romanu Prijatelji. U Ćosićevom sećanju ona je ostala u ratu ilegalska i partizanska saradnica, u miru pomajka, a svagda gospođa.

 

Krsta je umrla 18. jula 1981. godine u Beogradu i sahranjena je pored svog supruga Đurice na Novom groblju.

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...