icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Ima razloga za nadu

SINIŠA MIHAJLOVIĆ PRIMLJEN U BOLNICU, LEKARI PROGOVORILI O NJEGOVOM STANJU: Situacija je ozbiljna, ali izlečenje je MOGUĆE!

Podeli:

Slavni srpski fudbaler, a sada trener Bolonje, Siniša Mihajlović u ponedeljak je primljen u bolnicu u Bolonji, 24 sata ranije nego što je to bilo planirano.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Mihajlović je dodao i da nema šta da čeka jer što se pre uhvati u koštac sa leukemijom, pre će da pobedi se opasnu bolest. Doktori fudbalskog kluba iz Bolonje potvrdili su da je srpski stručnjak u ozbiljnoj situaciji, ali da je potpuno izlečenje moguće.


Medutim, Mihajlović će od početka morati da bude podvrgnut agresivnoj terapiji, koja podrazumeva hemoterapiju i radioterapiju. Tek posle nekoliko nedelja daće prve procene, ali doktori kažu da je u pitanju dugotrajno i komplikovano lečenje i da je neozbiljno davati bilo kakve komentare.


Od prvog dana Mihajlovića prati doktor Mikele Kavo, jedan od vodećih italijanskih stručnjaka i direktor Odeljenja za hematologiju Instituta "Santa Orsolo" u Bolonji.

 

Prva faza lečenja trajaće tri nedelje, a naš proslavljeni fudbaler će sve vreme biti pod direktnim nadzorom profesora Kava.

- Ne mogu se izlečiti sve vrste leukemije, ali neke, čak i akutne, mogu da budu pobeđene. Što je pre otkrijemo to smo u većoj prednosti. Čak i kod onih gde nije moguće potpuno izlečenje, današnji lekovi mogu značajno da produže životni vek. Svi koji boluju od leukemije moraju da budu svesni da živimo u periodu velikih naučnih dostignuća. Postoje veliki uspesi u terapiji mnogih bolesti raka koštane srži. Danas radimo stvari koje su pre samo deset godina bile nezamislive. Nikad nismo bili boljoj poziciji - rekao je Kavo za italijansku "Republiku".

 

Ugledni list je njegove reči tumačio kao vrlo ohrabrujuće, gotovo obećavajuće da će u Mihajlovićevom slučaju opaka bolest biti savladana. Kavo, međutim, nije želeo konkretno da govori o srpskom treneru i njegovom stanju na početku lečenja.

 

- Moram da sačuvam apsolutnu diskreciju mog pacijenta. On je taj koji će odlučiti da li će, kada i koliko informacija podeliti sa javnošću. Mogu samo da ponovim ono što govorim svim pacijentima. Nada u izlečenje jedan je od najvažnijih elemenata procesa lečenja, a u današnje vreme zaista imamo razloga za nadu - istakao je Kavo.

 

Ugledni italijanski doktor objasnio je, takođe uopšteno, da je danas moguće odrediti personalizovanu terapiju.

 

- Postoje velike razlike u leukemijama, koje mogu biti hronične ili akutne. Ali danas postoji mogućnost odabira ciljanih lekova i personalizaci je terapije, uz pomoć tehnika molekularne biologije. Naš institut je centar za upotrebu genetski modifikovanih limfocita za prepoznavanje i ubijanje ćelija raka. To omogućava da se prevaziđu neki problemi koji su se pojavili kod hemoterapije, posebno razvoj nekih otpornosti na lekove - naglasio je Kavo.


 

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...