icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

kontroverzna životna priča

ZAVELA JE DVE DECENIJE MLAĐEG UČENIKA, PA POSTALA PRVA DAMA: Detalji iz života Brižit Makron ne prestaju da INTRIGIRAJU

Podeli:

Medijima, kako francuskim, tako i svetskim, ime Brižit Makron sve je samo ne nepoznanica.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Francuska prva dama, za koju mnogi smatraju kako upravo ona iz senke povlači konce i odlučuje o sudbini Francuske umesto svog supruga, aktualnog predsednika Emanuela Makrona, svojom je životnom pričom izazivala kontroverze otkako se pojavila na društvenoj, ali i političkoj sceni.


- Postoje trenuci u životu u kojima doneseš neke ključne odluke i za mene je to bila jedna od njih. Razlika od 20 godina između nas bila je tako nevažna. Osećala sam da moram živeti tu ljubav... biti srećna - izjavila je o svojoj vezi s Makronom.


U kratkim crtama dovoljno je reći da je od supruga starija čak 24 godine, kao i da su se upoznali u vreme kada je ona bila učiteljica u srednjoj školi koju je pohađao tada 15-godišnji Emanuel Makron. U to doba ona je bila u braku, imala decu, od kojih je njena ćerla Lorens išla s Makronom u isti razred, a njihova ljubavna veza izazvala je pravu pometnju. Sve to ponovo je izašlo u javnost kada je Makron odlučio da se kandiduje za francuskog predsednika, ali i 2018. godine, kada je svetlo dana ugledala neautorizovana biografija Brižit Makron.


Brižit Trogne rođena je 1953. godine u francuskom gradiću Amiensu, u kojem je njena porodica bila poznata po izradi čokolada. Naime oni su vlasnici fabrike čokolade Trogne, jedne od poznatijih u Francuskoj. Iako su svi bili uvereni kako će Brižit krenuti stopama svojih roditelja i posvetiti se porodičnom biznisu, ona je krenula svojim putem.


Ono što joj je obeležilo život bila je zasigurno pogibija njene sestre i to dok je bila još tinejdžerka. Te 1961. godine njena starija sestra poginula je u automobilskoj nesreći sa svojim suprugom i šestogodišnjom ćerkom, a sve to toliko je navodno uzdrmalo Brižit Makron i izazvalo joj traumu, zbog koje je oko sebe podigla zid kako bi se zaštitila. Kao tinejdžerka bavila se umetničkim klizanjem, a to joj je išlo toliko dobro da je bila čak i članica klizačke ekipe u svom gradiću.


Ali škola je ipak prevagnula, iako je 1982. godine, kada je imala 29 godina, jedno vreme je radila odnose sa javnošću u trgovačkoj komori grada Nord-Pas-de Kale. Na tom poslu je provela dve godine, da bi se potom cela njena porodica, zbog suprugovog posla, preselila u blizinu Strazburga. Upravo tamo zainteresovala ju je politika, pa je počela da se bavi lokalnom zajednicom, a pomagala je i u organizovanju događaja u okolini. Uskoro je otišla i korak dalje, pa se 1989. uključila u kampanju 'Truchtersheim sutra', a tom prilikom se i njeno ime našlo na izbornoj listi čiji je program obećavao smanjenje troškova najamnine za mlade porodice i izgradnju parka.

1 / 5 Foto: Profimedia
Kada je imala 31 godinu otkrila je svoj poziv, i to sasvim slučajno. Francuska prva dama magistrirala je književnost, prvi posao u protestantskoj školi u središtu Strazburga dobila je odmah nakon prijave, a onda je s 39 godina dobila ponudu privatne katoličke srednje škole u rodnom Amiensu, u kojoj je vodila časove glume, a upravo u njoj imala je i prvi susret s ljubavi svog života koji će joj jednog dana postati suprug - Emanuelom Makronom. Razgovori s bivšim učenicima otkrili su kako Brižot Makron nije bila uobičajena učiteljica koja se držala strogog odnosa učitelja i učenika, pa ih je često vodila na predstave, slušala njihova mišljenja, izlazila s njima na pića...


Emanuel Makron je u to vreme imao 15 godina, a osvojio ju je na prvu svojim neverovatnim intelektom, kao i mogućnostima. Upravo ta njegova inteligencija nešto je što je i danas iznova oduševljava. S vremenom, kroz razgovor, njih su se dvoje zbližili, a onda su njegovi roditelji saznali za sve. Kako bi spasili porodicu "velike sramote", ali i udaljili sina od svega, poslali su ga u Pariz kako bi tamo završio školu, u nadi da će ih udaljenost opametiti i da će Makron zaboraviti na ženu 24 godine stariju od sebe.


Ali nije im uspelo. Sve vreme razdvojenosti Emanuel Makron, tokom koje su održavali vezu dugim telefonskim razgovorima, jedino je razmišljao o trenutku kada će ponovo biti zajedno, ali i kada će postati punoletan da mogu ozakoniti svoj odnos. Čak 13 godina proveli su u vezi, da bi se potom 2007. godine, godinu nakon što je Brižit okončala svoj gotovo 20 godina dug brak s bankarom Andreom Auzierom, i venčali.


Venčanje je održano u gradskoj skupštini, na istom mestu na kojem se i 33 godine ranije udala za prvog supruga s kojim je dobila troje dece - sina Sebastijena, kao i ćerke Lorens i Tiphen. Kako je tek godinama kasnije priznala, tek nakon što su njena deca bila spremna da prihvate njenu životnu odluku i ona je mogla da krene dalje sa životom:

 

- Trebalo mi je dugo vremena da shvatim šta se tačno događa između Emanuela i mene, potom da riskiram sve i postanem njegova supruga. U svemu tome nisam želela da uništim živote svoje dece, to jednostavno nije bila opcija. Naravno da sam ih povredila, kao i svako dete čiji se roditelji rastanu, ali jednostavno sam u jednom trenutku shvatila da je Emanuel moj život, a to su i oni sami shvatili.


Zbog veze s učenikom Brižit Makron postala je odmah svesna toga da će joj svi okrenuti leđa, ali verovatno se tada nije nadala da će je napustiti i svi njeni prijatelji. Osuda javnosti bila je toliko jaka da su se na meti našli i njeni roditelji, inače ugledni lekari, a koje su stanovnici Amiensa počeli da tretiraju kao da 'imaju kugu'. Koliko je sve otišlo daleko, govori i podatak objavljen u njenoj neautorizovanoj biografiji, u kojoj stoji da su prolaznici pljuvali na njihova ulazna vrata, ali i slali pisma u kojima su osuđivali njihovu ćerku.

 

- Jednom mi je prilikom rekla kako je tada ostala bez svih svojih prijatelja. Svi oni s kojima je putovala, išla na odmore, preko noći su prestali da razgovaraju s njom - ispričao je u biografiji jedan prijatelj kontroverzne prve dame.


A kako reaguje na ružne komentare, kojih ni danas ne nedostaje, priznala je sama:

 

- S vremenom sam naučila da se nosim s ružnim komentarima, iako mi je bilo teško. Jednostavno sam znala da i to mora da prođe. Postoje trenuci u životu kada treba doneti ključne odluke. Za mene je to bila naša veza. Naravno, doručkujemo zajedno - ja i moje bore i on i njegova mladost, ali to je tako. Da nisam odlučila da godine nisu važne, propustila bih svoj život i nikad ne bih bila srećna.


 

 

Inicijalizacija u toku...