GLASANJE NA EVROVIZIJI SE POTPUNO MENJA: Čelnici SAOPŠTILI detalje, EVO ŠTA NAS ČEKA
Pesma Evrovizije, Foto: Profimedia

sve se menja!

GLASANJE NA EVROVIZIJI SE POTPUNO MENJA: Čelnici SAOPŠTILI detalje, EVO ŠTA NAS ČEKA

Predstavnici svih 37 država su odabrani

Objavljeno:

Pesma Evrovizije održaće se 7., 9. i 11. maja 2024. godine u Švedskoj, a euforija je već počela.

Usput, čelni ljudi Evrosonga saopštili su da se menjaju i pravila, a jedno se odnosi na pet zemalja u sklopu Velike petorke.

Ove države direktno idu u finale, bez glasanja, jer su zemlje osnivači takmičenja, i do sada smo ih slušali samo u finalu. Međutim, Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Španija, kao i država domaćin Švedska, nastupiće prvi put i u polufinalnim večerima, ali se za njih tada ne može glasati jer su automatski u finalu.

- Smatramo da ova promena daje zemljama velike petorke i zemlji domaćinu pravednije igralište u velikom finalu budući da sada imaju priliku da stvarno nastupe u polufinalima. To je takođe prednost i za publiku u areni i za gledateoce kod kuće jer mogu uživo da vide nastupe svih izvođača koji se takmiče pre finala - izjavila je Eba Adelson, izvršna producentkinja "Pesme Evrovizije 2024.".

1 / 3 Foto: Paul ELLIS / AFP / Profimedia

Pravila glasanja promenjena

Takođe, publika će moći od početka polufinalnih večeri da glasa za takmičare, i to dok oni budu nastupali. Do sada je bio slučaj da glasanje počne tek kada svi kandidati nastupe, ali sada će gledaoci moći da odahnu, jer imaju dosta vremena za glasanje.

Verni fanovi svetskog takmičenja iz zemalja koje ne učestvuju, dakle ostatak sveta, imaće 24 sata prednosti u glasanju. Onlajn glasanje otvoriće se za njih odmah nakon završetka druge generalne probe u polufinalima i finalu, koji se održavaju veče pre, i ostaće otvoreno do početka nastupa uživo, piše Index.hr.

- Glasanje u finalu bilo je otvoreno kada svi finalisti završe s pevanjem. Umesto toga, želimo da pružimo priliku da uključimo gledaoce od samog početka – ako vidite nešto što vam se sviđa, trebalo bi da možete glasati odmah. Takođe možete, naravno, pričekati rekapitulaciju na kraju, kao i prethodnih godina - rekla je Adielsonova i dodala:

- Imamo pozitivno iskustvo s ovom procedurom glasanja u Melodifestivalenu (švedsko nacionalno finale, prim. aut.). Osim toga, postoje gledaoci u drugim delovima sveta koji žele da glasaju i želimo da im damo bolju priliku da učestvuju u rezultatu. Sada ne moraju da navijaju budilnik usred noći.

Takođe, prema portalu ESC beata, u polufinalu žiri neće glasati, već samo publika. U finalu se to, očekivano, menja, pa je proporcija 50:50.

Podsetimo, Srbiju na velikom takmičenju predstavlja Teya Dora sa pesmom "Ramonda", a kladionice kažu da će naša zemlja biti na 21. poziciji na Evrosongu.

Bonus video:

00:59

ČOVEK KOJI JE DOVEO EVROVIZIJU U SRBIJU! Vladimir Graić: Uragankama fali FAKTOR SREĆE da bi ostvarile svetsku karijeru!

(Espreso/24sedam/Vladan Mišić/Prenela:M.Ć)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.